U  Srbiji je registrovano ukupno 11.500 slučajeva oboljenja sličnih gripu, sa najvećom učestalošću javljanja u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina, objavio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Person Holding Thermometer

Foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Od početka sezone nadzora do sada virus gripa potvrđen na teritoriji svih okruga: Beogradskog, Sremskog, Srednjebanatskog, Južnobačkog, Zlatiborskog, Pomoravskog, Kolubarskog, Braničevskog, Podunavskog, Šumadijskog, Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog, Moravičkog, Raškog, Topličkog, Borskog, Zaječarskog, Rasinskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Zapadnobačkog, Pčinjskog, Severnobačkog i Severnobanatskog okruga i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Virus gripa potvrđen je u svim okruzima na teritoriji Republike Srbije, a potvrđena su sva tri tipa virusa gripa, AH1(pdm09), AH3 i tip B, sa dominacijom podtipa AH1(pdm09).

Do sada je potvrđeno šest slučajeva istovremene infekcije influenza virusom, tip A (H1 P/2009) i infekcije SARS-CoV-2, pet na teritoriji grada Beograda i jedan slučaj na teritoriji Zlatiborskog okruga