Ministarstvo energetike izdalo je preporuke za smanjenje potrošnje struje. Između ostalog, preporučuje se postavljanje frižidera na 4° a zamrzivača na –18°, kako bi se obezbedio optimum u potrošnji. Kako još možemo da uštedimo struju prilikom korišćenja ovih rashladnih uređaja?

Foto: Pixabay

Frižider i zamrzivači su jedini uređaji koji su neprestano uključeni, ali to ne znači da ne možemo da štedimo struju koristeći ih na efikasan način.

Nikad ne stavljajte toplu hranu u frižider

Pre nego što stavite hranu u frižider ili zamrzivač, sačekajte da se ohladi, kako ne bi podigla temperaturu u samom uređaju.

S druge strane, kada zamrznutu hranu želite da pripremite, sačekajte da se prvo otopi, kako ne biste bespotrebno trošili struju na to.

Takođe, nemojte ni pretrpavati frižider jer ćete tako onemogućiti ravnomernu raspodelu temperature, zbog čega bi neka hrana mogla da vam se pokvari.

Temperatura frižidera

Frižider bi trebalo da bude na temperaturi od 5 stepeni, ili nižoj, kako bi hrana duže ostala sveža. Ipak, ne treba ni preterivati, kako se ne bi trošilo previše energije.

Naše ministarstvo je preporučilo da frižider bude uključen na 4 stepena, a zamrzivač na –18 stepeni.

Redovno odmrzavajte zamrzivač

Kada se vremenom u frižideru ili zamrzivaču nakupi led, on poprimi neprijatan miris, ali utiče i na funkcionalnost uređaja zbog čega se troši više struje.

Prvi korak prilikom odmrzavanja je da se, naravno, frižider isključi iz struje. Postavite peškir ispod vrata frižidera, kako bi upio vodu. Izvadite sve što imate u frižideru, uključujući i police (uradite to pažljivo jer su zamrznute police sklone pucanju). Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti, da frižider osam sati bude otvoren kako bi se postigli optimalni rezultati. Da biste ubrzali proces, možete unutra staviti posudu sa vrućom vodom.

Možete iskoristiti fen da brže otopite veće komade leda, a možete ih odlomiti plastičnom špatulom. Kada se sve otopi, isprskajte unutrašnjost frižidera mešavinom deterdženta i vode i prebrišite krpom.

Iza frižidera treba da bude slobodnog prostora

Osigurajte da iza vašeg frižidera ostane bar desetak centimetara prostora kako bi mogao pravilno da se „luftira“.

Bez adekvatne ventilacije frižider može da se pregreje i da počne lošije da radi – slabije da hladi, da proizvodi neobične ili glasnije zvuke i da dovede do viših računa za struju.

Nemojte vrata frižidera držati otvorena

Svaki put kada otvorite vrata, topliji vazduh uđe u frižider, zbog čega mu treba više energije kako bi se ohladio. Zbog toga je važno da ne držite vrata otvorenima duže no što vam je potrebno.

Kupite energetski efikasan uređaj

Prilikom kupovine frižidera i zamrzivača obratite pažnju na energetske oznake, jer što je viša energetska klasa, to će vaš uređaj biti energetski efikasniji.

Iako su jeftiniji frižideri niže energetske klase, dugoročno će vam se skuplji frižider isplatiti.

Takođe, kupite uređaj koji po veličini odgovara vašim potrebama – veći frižider više troši.