Margita Magi Stefanović je bila srpska muzičarka, najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Margita Magi Stefanović, YT screenshot

Rođena je 1. aprila 1959. godine kao jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV-reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Pohađala je i završila osnovnu školu „Oslobodioci Beograda“ (1965–1973) i VIII beogradsku gimnaziju, matematički smer (1973–1977). Nižu i Srednju muzičku školu, instrumentalni odsek, klasa profesorke Miroslave Lili Petrović, pohađa i završava u periodu od 1967–1976. u školi „Josip Slavenski“. Tokom školovanja bila je učesnik mnogih takmičenja i nosilac brojnih nagrada na sastajanjima instrumentalista i kamernih orkestara i ansambala u Jugoslaviji i inostranstvu.

Godine 1970. kad joj je bilo 11 godina, a Ivu Pogoreliću 12, kao najtalentovaniji u klasi dobijaju ponudu od ruskog profesora Timakina za nastavak školovanja u muzičkoj školi u Moskvi. Margitini roditelji odbijaju ponudu, a Ivo iste godine (1970) odlazi u Moskvu. Margita nastavlja školovanje u Beogradu, „preskače“ šesti razred niže muzičke škole i upisuje prvi srednje. Godine 1977, nakon završetka gimnazije, upisuje Arhitektonski fakultet u Beogradu. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista. 1981/2. školske godine apsolvira na smeru projektovanja „Smrznute muzike“ /arhitekture/, a 1984. diplomira sa temom „alternativno projektovanje“ kod profesora Milana Lojanice.

Muzičku karijeru započinje kao tinejdžerka u rok bendu Milana Mladenovića Katarina II na koncertu u sali bioskopa Topčiderska zvezda. Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintisajzer na kojem Stefanovićeva vežba. Nakon povratka sa tromesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član sastava.

Katarina II 1985. menja ime u Ekatarina Velika i deluje sve do 1994. godine. Stefanovićeva komponuje i muziku za filmove i drame Prvi put s ocem na jutrenje, Vera Hofmanova, Povratak Vuka Alimpića, Plavi plavi i pozorišne predstave Klasni neprijatelj i Tri sestre, radi kao producent (Karlovi Vari) i gostuje na albumima mnogih jugoslovenskih grupa kao što su: Bejbi Kejt, Elvis J. Kurtović, Van Gog, Babe. Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta gde glumi Draganu sestru glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i EKV izvodeći pesmu Tatu.

Posle smrti Mladenovića 1994 Ekatarina Velika prestaje da postoji i Stefanovićeva sa nekoliko beogradskih muzičara osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje CD Ti si sav moj bol koji je nazvan po pesmi Ekatarine Velike za bečku muzičku kuću Coop Arts & Crafts Unlimited. Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pesme. U tom periodu nastavlja da gostuje i na albumima i koncertima jugoslovenskih bendova i povremeno svira sa sastavima Glisersi, Zion banda i Direktori.

Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić Kaput mrtvog čoveka što je njeno poslednje muzičko delo.

Poslednje nedelje života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Za nju je vezana urbana priča o prvom beogradskom grafitu namenjenom Margiti Stefanović. Naime, Nebojša Krstić (član muzičke grupe Dečak, kasnije VIS Idoli) je na zidu u dvorištu, naspram prozora njenog stana u Smiljanićevoj 4 na Slaviji, napisao „Margita je dečak”. Mnogo godina kasnije grafit je izbledeo, a neko je preko njega ispisao „Prozor mora pasti”.

Izvor: Vikipedija