Ljubinka Bobić je bola glumica koja je plenila je neverovatnom harizmom, dopadljivim stasom, po potrebi maznom dikcijom, a plašila britkim jezikom i činjenicom da bez pardona može svakoga da spusti na zemlju. Pila je i pušila, kao pravi boem.

Medias.rs

Ljubinka Bobić je rođena u Kruševcu, 02. januara 1897. godine. Glumačku školu Ljubinka Bobić je završila u Beogradu. Karijeru je počela 1920. godine u Narodnom pozorištu, u kome je, s prekidima, provela čitav glumački vek. Njena prva uloga bila je Puk u Šekspirovom „Snu letnje noći“. Čudesno se preobražavala od jednostavnih naivki do složenijih i dubljih karakterno -komičnih dramskih likova. U njenom umetničkom obrazovanju najznačajniju ulogu imao je reditelj i pedagog Jurij Rakitin. Bila je prvi Raka u Nušićevoj „Gospođi ministarki“, ogledala se u delima Molijera, Šekspira i Sterije. Iako pre svega poznata kao komičar, na sceni i u životu, sa uspehom je odigrala Hedvigu u Ibzenovoj „Divljoj patki“, Katu u „Koštani“, Madlen Petrovnu u Krležinoj drami „U agoniji“. Nezaboravne su njene kreacije Gospe Mice u „Vlasti“ i Živke u Nušićevoj „Gospođi ministarki“, koju je, mesec dana pre smrti, odigrala na sceni Narodnog pozorišta po 226. put.

Osim glumom, bavila se i pisanjem. Poznate su njene komedije: „Naši maniri“, „Otmeno društvo“ i „Porodica Blo“, kao i dečije drame „Rista sportista“ i „Rista Robinzon“.

Dobila je Zlatnu arenu 1957. godine za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu „Pop Ćira i pop Spira“. Dobitnik je Sedmojulske nagrade SR Srbije, statuetu „Zlatni ćuran“ za životno delo dobila je 1976. godine za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka“. U TV drami Neozbiljni Branislav Nušić iz 1986. njen lik je tumačila glumica Ljiljana Šljapić.

Preminula je 3. decembra 1978. u Beogradu.

Godine 2006. ustanovljena je nagrada za glumačka ostvarenja u oblasti komedije Nagrada Ljubinka Bobić.