Borivoje „Bora“ Kostić rođen je u Obrenovcu, 14. juna 1930. godine. Bio je jugoslovenski fudbaler i jedan od najboljih strelaca u jugoslovenskom fudbalu svih vremena, sa neverovatno preciznim i snažnim šutom, pred kojim su se povale protivničke mreže.

Foto: Reprezentacija.rs

Izraziti levak, imao je veoma snažan udarac i davao je golove iz daljine i mnogim poznatim golmanima sveta. Nalazi se na listi najboljih strelaca svih prvenstava Jugoslavije. U dve sezone je bio najbolji strelac lige: 1958/59, sa 25 i 1959/60, sa 19 pogodaka. Karijeru je počeo u obrenovačkom Radničkom, koji se takmičio u Srpskoj ligi. Bio je 17-o godišnjak, a igrao je centarfora i levu polutku.

U beogradsku Crvenu zvezdu, u kojoj se proslavio, došao je sa 20 godina i pune tri godine čekao da postane standardni prvotimac. A kad je to uspeo, za 14 godina igranja u „crveno belom“ dresu ostvario je najveće domete: odigrao je ukupno 580 utakmica i postigao 539 golova. Bora Kostić je držao jedan rekord u Zvezdi punu 61 godinu. On je postigao najbrži gol na prvoj utakmici za crveno-bele posle tri minuta i četrdesetdve sekunde. Ovaj rekord je oborio Filip Kasalica na meču sa Smederevom 2012. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 9. septembra 1956. na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Indonezije koju je Jugoslavija dobila sa 4:2, a Kostić je postigao prvi gol. Oproštajnu utakmicu je odigrao 23. septembra 1964. protiv selekcije UEFA (2:7). To je bila humanitarna utakmica za postradale od zemljotresa u Skoplju. U karijeri je igrao jedni utakmicu za B selekciju i postigao 2 gola i 33 utakmice za A selekciju i postigao 26 golova.

Kao kapiten reprezentacije Jugoslavije učestvovao je na finalnom turniru prvog Kupa nacija Evrope 1960. u Parizu na kojem je Jugoslovenska reprezentacija zauzela drugo mesto {u finalu protiv SSSR-a 1:2}, a takođe i na olimpijskom turniru iste godine u Rimu na kome je Jugoslovenska reprezentacija osvojila prvu i dosad jedinu zlatnu medalju.

Preminuo je 10. januara 2011. godine u Beogradu.

Izvor: Vikipedija