У нашу редакцију стигло је саопштење Народнe странкe Пожаревац које преносимо у целини.

narodna.org.rs

У складу са скорашњим догађајима, а везаним за такозване демократске изборе у општини Зајечар, Народна странка Пожаревац даје следеће саопштење.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је на незаконит и недемократски начин учествовао, на сам дан избора, у прикупљању гласова на територији општине Зајечар. Самим тим је прекршио ЗАКОН О ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА (СТАВ 1 ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ, ЧЛАН 3, објављен у сл. гаснику РС, бр. 129/2007, 34/2010 – одлука УС, 54/2011, 12/2020, 16/2020 и 68/2020). Овај члан закона гласи овако:
Грађани бирају одборнике на основу слободног, општег и једнаког изборног права. Изборно право грађанин остварује непосредно, тајним гласањем. Нико нема право да, по било ком основу, спречава или приморава грађанина да гласа, да га позива на одговорност због гласања или да од њега тражи да се изјасни за кога је гласао или зашто није гласао.

Да ли је самим тим довео у питање и своју позицију градоначелника? У данима који претдходе преговорима владајуће коалиције са опозицијом ово сигурно није пут којим се иде. Дакле, они и даље желе апсолутну власт по било коју цену и не брину о начину на који ће доћи до ње. Народна странка Пожаревац оштро осуђује овај потез градоначелника и захтева подношење одговорности градоначелника града Пожаревца.

Питање које се само намеће јесте да ли Градончелник, грађанима Пожаревца даје узор да се закон не треба поштовати, или себе сврстава изнад истог???