Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac

Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac od 13. juna 2023. godine prenosimo u celosti.

Foto: SSP Požarevac

Centar Požarevca je prethodnih dana potpuno raskopan, srušene su nekadašnje fontane, zabranjen je saobraćaj i onemogućen prilaz brojnim prodavnicama, bankama  i drugim objektima. Niko ne zna šta se dešava, a gradska vlast ćuti.

Iako je očigledno da postoji gradilište na kome se nalaze brojne mašine, ne postoji tabla kojom se označava gradilište, a na kojoj je naznačeno ko je izvođač radova, po kom projektu se izvode radovi, po kojoj građevinskoj dozvoli, ko je investitor i dokle će radovi trajati.

Iako se brojni investitori i građani kada grade bez dozvole kažnjavaju, te im se podnose i krivične prijave izgleda da gradski režim smatra da je nedodirljiv i da za njih zakoni ne važe. To su pokazali i u proteklih 11 godina vlasti koja će ostati upamćena po brojnim spektakularnim najavama i obećanjima, ali i nezavršenim projektima koji su plaćeni novcem građana, a ostali mrtvo slovo na papiru.

Obzirom da je reč o užem gradskom jezgru, gradonačelnik Saša Pavlović i njegovi gradski većnici bi morali da znaju da nije moguće raskopavati centar grada, a da građani ne budu obavešteni o tome šta se dešava, ali i da se gradilište mora obezbediti kako to zakon predviđa, te postavljanjem table na kojoj će se nalaziti sva neophodna obaveštenja.

Zato GrO SSP Požarevac zahteva od gradonačelnika Saše Pavlovića da odgovori na sledeća pitanja:

Da li postoji projekat za radove koji se izvode u Tabačkoj čaršiji? Ko i kada je izradio taj projekat i da li postoji građevinska dozvola za izvođenje radova? Da li je sproveden konkurs za izbor rešenja, kada je sproveden i koje rešenje je izabrano? Obzirom da je reč o celini koja čini centar grada da li je moguće izvršiti uvid u projekat po kome se radovi izvode? Da li je sprovedena nabavka, ko je izvođač i kolika je vrednost radova? Da li su izdate potrebne dozvole i saglasnost? Zašto nigde ne postoji tabla kojom se označava gradilište? Zašto nije postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija? Zašto nisu preduzete sve neophodne mere u cilju zaštite pešaka, zašto nema niti jedne oznake upozorenja i zašto područje na kome se izvode radovi nije ograđeno?