Светски дан заштите права потрошача традиционално ће бити обележен 15. марта под слоганом „Моја куповина је и онлине трговина“, а тога дана Министарство трговине, туризма и телекомуникација организоваће Сајам потрошача од 12 до 14 часова на Сава променади код улаза у ТЦ Галерија, у складу са свим епидемиолошким мерама и препорукама Владе Србије.

 

Ilustracija/Pixabay

Догађају ће присуствовати представници министарства, удружења потрошача, трговаца, трговинских ланаца и грађани, а циљ манифестације је подизање свести потрошача о њиховим законским правима и заштити, али и подстицање грађанских активности у овој области.

Овогодишњи Светски дан заштите права потрошача у Србије је конципиран тако да у великој мери прати захтеве и потребе потрошача у електронској трговини, која је у сталном развоју. Пандемија вируса ковид 19 несумњиво је утицала на промену навика потрошача, што је довело до пораста куповине преко интернета за време ванредног стања – наводи се у саопштењу Министарства трговине.

Додаје се да су многи купци први пут користили услуге електронске трговине, док су други учврстили овај модел куповине.

Осим безбедности, предности овог начина трговине су једноставност, широк асортиман роба и услуга, доступност 24/7, лакше проналажење производа, али и елиминација транспортних трошкова.

Време пандемије корона вируса бележи и одређени пораст у наручивању појединих категорија производа.

У време ванредног стања забележен је раст е-трговине: храна (200%), одећа (100%), технички уређаји и опрема (50%), али је истовремено за око 30% порастао и број приговора потрошача на начин остваривања њихових права.

У циљу унапређења потрошачких права у Србији, неопходно је информисати потрошаче о њиховим правима у онлајн простору, као и о роковима за поступање, закључено је у саопштењу.

Извор: ekapija