Svetski dan zaštite prava potrošača tradicionalno će biti obeležen 15. marta pod sloganom „Moja kupovina je i online trgovina“, a toga dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovaće Sajam potrošača od 12 do 14 časova na Sava promenadi kod ulaza u TC Galerija, u skladu sa svim epidemiološkim merama i preporukama Vlade Srbije.

 

Ilustracija/Pixabay

Događaju će prisustvovati predstavnici ministarstva, udruženja potrošača, trgovaca, trgovinskih lanaca i građani, a cilj manifestacije je podizanje svesti potrošača o njihovim zakonskim pravima i zaštiti, ali i podsticanje građanskih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ovogodišnji Svetski dan zaštite prava potrošača u Srbije je koncipiran tako da u velikoj meri prati zahteve i potrebe potrošača u elektronskoj trgovini, koja je u stalnom razvoju. Pandemija virusa kovid 19 nesumnjivo je uticala na promenu navika potrošača, što je dovelo do porasta kupovine preko interneta za vreme vanrednog stanja – navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Dodaje se da su mnogi kupci prvi put koristili usluge elektronske trgovine, dok su drugi učvrstili ovaj model kupovine.

Osim bezbednosti, prednosti ovog načina trgovine su jednostavnost, širok asortiman roba i usluga, dostupnost 24/7, lakše pronalaženje proizvoda, ali i eliminacija transportnih troškova.

Vreme pandemije korona virusa beleži i određeni porast u naručivanju pojedinih kategorija proizvoda.

U vreme vanrednog stanja zabeležen je rast e-trgovine: hrana (200%), odeća (100%), tehnički uređaji i oprema (50%), ali je istovremeno za oko 30% porastao i broj prigovora potrošača na način ostvarivanja njihovih prava.

U cilju unapređenja potrošačkih prava u Srbiji, neophodno je informisati potrošače o njihovim pravima u onlajn prostoru, kao i o rokovima za postupanje, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: ekapija