Juče je u Žagubici održan Sabor „Vrela Homolja“, najveća i najznačajnija kulturna, turistička, privredna, gastronomska i sportska manifestacija u Homolju.

Pored promocije kulturnog i prirodnog blaga Homolja, ova manifestacija čuva običaje, izvorno pevanje, stare zanate, pripremanje tradicionalnih jela i druge vrednosti ovog dela Istočne Srbije.

Sabor je počeo takmičenjem u sportskom ribolovu. a na platou iznad Vrela, odvijalo se takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović je u pratnji saradnika obišao štandove izlagača gde su bili izloženi ručni radovi,  ukrasni i upotrebni predmeti od prirodnih materijala rađeni po starim zanatima.

Tokom čitavog dana posetioci su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu uz nastupe folklornih ansambala.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Žagubica i opština Žagubica.

„Danas 2. jula 2023. godine slavimo punoletstvo „Sabora vrela Homolja“, manifestacije koja opravdava cilj svog postojanja. Ovo je jedna od najvećih manifestacija, ne samo u našem regionu, već i u celoj Srbiji. Danas imamo 1.200 učesnika što se tiče kulturno-umetničkog programa, imamo tridesetak učesnika koji na licu mesta pripremaju tradicionalnu hranu sa svojih prostora, ali i neku našu, imamo dvadesetak učesnika, udruženja žena i pojedinaca koji se takmiče u najukusnijoj hrani koju su pripremili kod kuće i doneli je ovde na degustaciju. Imamo proglašenje za najlepši štand, za najlepši suvenir, za najboljeg kuvara… Imamo goste iz Republike Srpske i Mađarske što ovoj manifestaciji daje međunarodni karakter. U okviru „Sabora vrela Homolja“ organizovali smo i serijal „Gastro karavan“ i sa ponosom mogu da kažam da smo jedan od organiozatora, gde imamo učesnike iz desetak opština i tu smo napravili spoj srpske i mađarske kuhinje“, rekao je direktor Turističke organizacije opštine Žagubica

Manifestacija je završena koncertom Amadeus benda.

 

Autor/Foto: RTV Biser