Dobre vesti stižu iz Tirane za organizacije civilnog društva (OCD) nazapadnom Balkanu. Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) pokrenula je novi otvoreni poziv za podnošenje predloga projekata za OCD, pod nazivom „RYCOnnecting You(th)“. Ovo je peti put da RYCO organizuje Otvoreni poziv za OCD u regionu u poslednjih sedam godina.

Otvoreni poziv RYCOnnecting You(th) ima dve glavne tematske oblasti: Izgradnja mira i pomirenje i Osnaživanje mladih i angažman u društvu. Opšti cilj je podrška civilnom društvu na Zapadnom Balkanu da podstakne pomirenje, izgradnju mira, regionalnu saradnju
i interkulturalno učenje pružajući mladim ljudima mogućnosti koje stvaraju prostor za dijalog, uzajamno učenje i veće razumevanje u celom regionu. Ukupna predviđeni budžet za ovaj poziv je 300.000 eura, dok je veličina grantova između minimalno 15.000 eura i maksimalno 30.000 eura. Pravo na prijavu imaju neprofitne OCD, osnovane na Zapadnom Balkanu 6 (WB6): Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, koje postoje najmanje godinu dana pre pokretanja ovog poziv za podnošenje predloga.

RYCO prepoznaje dodatnu vrednost saradnika koji mogu podržati partnerstvo u daljem postizanju ciljeva i ishoda svojih projekata, tako da se OCD mogu udružiti sa sledećim saradnicima iz WB6: kulturnim institucijama (privatnim i javnim), sportskim udruženjima i organizacijama u oblasti sporta, sindikatima, obrazovnim institucijama kao što su univerziteti i instituti (javni i privatni), neformalnim grupama mladih sa dokazanim iskustvom u radu sa mladima i za mlade.

Rok za podnošenje prijava je 15. avgust 2023. Više informacija o Otvorenom pozivu RYCOnnecting You(th) dostupno je na web stranici www.rycowb.org

RYCO kancelarija u Srbiji poziva sve zainteresovane predstavnike-ce organizacija civilnog društva iz Srbije da uzmu učešće na informativnim sesijama o petom otvorenom pozivu od 12č do 14č u:
● Novom Sadu, 19.jula 2023. u Omladinskom centru OPENS (Bulevar Despota Stefana 5);
● Nišu, 25.jula 2023. u Oficirskom domu (Orlovića Pavla 28a);
● Beogradu, 1. avgusta 2023. u EU Info centru (Kralja Milana 7).

Cilj informativnih sesija je upoznavanje sa propozicijama poziva, načinom apliciranja, kao i programskim i finansijskim detaljima konkursa.

Zainteresovani predstavnici-ce organizacija civilnog društva iz Srbije mogu da se prijave na informativne sesije popunjavanjem formulara na sledećem linku https://forms.gle/LznjPhW9yVMHMKNM8 u gradovima koji su najbliži mestima u kojima su registrovane organizacije koje oni-e predstavljaju i to:
● za Novi Sad, do 18.jula do 12č;
● za Niš, do 24.jula do 12č;
● za Beograd, do 31.jula do 12č.

Za više informacija se može obratiti službenicima RYCO Lokalne kancelarije u Srbiji na serbia@rycowb.org.

RYCO je međuvladina organizacija koja se bavi izgradnjom mira, pomirenjem i saradnjom u regionu kroz programe razmene mladih. Osnovale su ga vlade WB6 u julu 2016. u okviru Berlinskog procesa. RYCO-ov program fokusira se na stvaranje mogućnosti za mlade ljude da
se uključe u aktivnosti koje grade međusobno razumevanje i pomirenje u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politike i zalaže se za reformu. Podržava razvoj političkog i društvenog okruženja
koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.