Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će državna matura biti realizovana i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Foto: RTV Biser

Državna matura je projekat od državnog interesa i u interesu je maturanata i budućih akademskih građana. I tu nema nikakve dileme“, poručio je ministar.

On je objasnio da ovaj koncept omogućava jednakost i pravičnost, da učenici u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola mogu da konkurišu za upis na više različitih fakulteta.

Ministar je naglasio da je veoma važno da se gradi i razvija poverenje između srednjeg i visokog obrazovanja.

Kada tu budemo napravili čvrstu vezu kroz državnu maturu, i ovde ne mislim samo na upisne kriterijume, već i na efekte koje će državna matura imati na kreiranje obrazovnih politika ubuduće, unapredićemo kvalitet obrazovanja kroz celu obrazovnu vertikalu“, istakao je ministar.

Ružić je napomenuo da je Ministarstvo pristupilo celoj aktivnosti veoma ozbiljno i da je sve vreme imalo podršku Evropske unije, putem Projekta „Državna matura“. „Projekat nam je pomogao da utvrdimo procese i procedure, da uspostavimo saradnju sa svim akterima i da ih uključimo, da sprovedemo obuke kako bi ceo proces tekao najbolje moguće i kako bi državna matura zaživela i u srpskom obrazovnom sistemu“, rekao je on.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da uvođenje državne mature u naš obrazovni sistem predstavlja potencijal da se poboljša kvalitet i jednakost obrazovanja za sve studente i osobe koje su deo procesa učenja.

Očekuje se da ishod ove reforme bude ojačanje svih mladih ljudi u njihovom akademskom i karijernom razvoju kao jednom uspešnom i ispunjavajućem sistemu zapošljavanja i sistemu življenja“, navela je Halačeva.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2023/2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Projekat „Državna matura“, koji je realizovan uz podršku Evropske unije, u protekle četiri godine pružao je podršku Ministarstvu prosvete da se pripremi za uvođenje državne mature na kraju srednjeg obrazovanja. Državna matura, za čije se uvođenje obrazovni sistem strateški opredelio još pre više od jedne decenije, instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Izvor: prosveta.gov.rs