Romski dani karijere u Romskom edukativnom centru

Img 20240327 120110

U sredu 13. marta 2024. godine u Romskom edukativnom centru održan je „Roma Career Day“ koji je predviđen projektom Biznis inkubator Požarevac, a koji je fokusiran na poboljšanje položaja Roma, povratnika i drugih marginalizovanih grupa i njihovo socijalno uključivanje i integracija u društvo. Posebna pažnja je usmerena na povećanje zaposlenosti i zapošljivosti Roma, povratnika i drugih marginalizovanih grupa putem mera zapošljivosti.

Img 20240327 120110

 

„Naša organizacija već šest godina sprovodi projekte u okviru zapošljavanja Roma i Romkinja, povratnika i samohranih roditelja i imamo zaista odlične rezultate. U toku godine ostalo nam je niz aktivnosti vezano za samozapošljavanje, za mentorsku podršku korisnicima koji su već dobili grantove i oni koji žele da započnu svoj biznis. Takođe, pored tih aktivnosti pružamo i podršku u vidu različitih treninga, odnosno kurseva za prekvalifikaciju i usavršavanje. Današnja tema je zapošljavanje Roma i Romkinja“, rekla je menadžerka projekta Marija Nestorović.

Img 20240313 124110

 

Žaklina Andrejić, koordinator projekta Biznis inkubator Požarevac je istakla da projekat promoviše zapošljavanje kod Roma i Romkinja i u vezi sa tim organizuju se razne obuke, za one koji žele da unaprede svoje znanje, svoja zanimanja ili žele da steknu nova znanja, odnosno da izvrše prekvalifikaciju.

Img 20240313 124151

 

„Takođe, imate pomoć i oko zapošljavanja, odnosno imate pomoć oko dobijanja sredstava za samozapošljavanje. Ovaj projekat finansira organizacija SODI iz Nemačke, Berlina čiji je predstavnik danas sa nama Marie Robinski „, istakla je Žaklina Andrić.

Img 20240313 124309

Img 20240313 124128

 

Aleksandar Stojanović predavač – ekspert iz oblasti malih i srednjih preduzeća je naglasio da ostvarivanje zadovoljavajućeg životnog standarda je moguće samo kroz zapošljavanje.

Img 20240313 124523

Na pitanje zašto uopšte neko daje grantove za samozapošljavanje i zašto je to bitno za državu, odnosno društvo Stojanović istiće važnost kolektivnog razvijanja, jer onda država ima od koga da naplati porez, što i jeste uslovno posledično vezano.  Ono što je bitno kod svakog zapošljavanja jeste da svako od nas prepozna sopstvene veštine, a veštine to je prepoznavanje značaja s obzirom da se on veoma povezane sa zapošljivošću .

„Preko ovakvih oraganizacije se zato organizuju različite obuke u zavisnosti od tržišta u okviru kojih se traži posao. Postoje razni grantovi , ministarstva takođe daju pomoć i podršku, ali da bi se koristila ta sredstva uslovi su da imate određeno školovanje ili doškolavanje da bi ste stekli određene veštine“, kazao je Stojanović.

Img 20240313 125151

 

Puriša Mitrović predsednik Nacionalne službe za zapošljavanje govorio je o finansijskoj podršci koju Nacionalna služba daje nezaposlenim licima prvenstveno kroz tri segmenta, a to je direktna podrška nezaposlenim licima za osnivanje preduzetničke radnje ili privrednog društva, zatim indirektna podrška – to je podrška poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica i treća podrška je mešovita podrška i poslodavcima i nezaposlenim licima a u cilju podizanja radnih kompetencija koje su bitne za tržište rada.

Romski dani karijere u Romskom edukativnom centru (youtube.com)

Projekat „Poslovni inkubator Požarevac: Promocija zapošljavanja i zapošljivosti Roma, povratnika i interno raseljenih lica u Braničevskom regionu“ realizuje Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca i nemačke organizacije SODI – Solidaritatsdienst International e.V iz Berlina, a finansiran je od strane Nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Aktion Deutschland Hilf.