Prvi međunarodni sajam vina, pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, biće održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra 2022. godine.

Foto: RTV Biser

Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ova manifestacija će na jednom mestu okupiti vinarsku elitu – najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom – i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Na ovom sajmu, koji će u vreme održavanja biti najveći te vrste u svetu, a namera je da postane tradicionalan, najavljeno je učešće više od 330 izlagača iz 22 zemlje, od čega 160 izlagača iz Srbije, 26 iz Albanije, 47 iz Severne Makedonije. Pored zemalja članica Otvorenog Balkana, očekuju se i izlagači iz Francuske, Čilea, Argentine, Rumunije, Moldavije, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Južne Afrike i drugih zemalja.

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Na dan otvaranja, u četvrtak 1. septembra, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ biće za posetioce otvorena od 16 do 20 časova, u petak i subotu 2. i 3. septembra od 12 do 20 časova, a u nedelju 4. septembra od 12 do 19 časova.