Promocija novog izdanja Ex Yu rock enciklopedije održaće se danas od 18 časova u Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović Požarevac.

Peto ažurirano izdanje čuvene Ex YU rock enciklopedije autora Petra Janjatovića obuhvata period od 1960. godine do decembra 2023, predstavljajući poslednji tom ove opsežne studije o rok sceni nekadašnje SFRJ i njenim protagonistima.

Prvo izdanje enciklopedije objavljeno je 1998. godine. Ovo najnovije izdanje donosi oko trideset novih enciklopedijskih jedinica u poređenju s prethodnim verzijama. Knjiga obuhvata 448 strana i sada je obogaćena kolornim blokom, dok je prethodno bila ilustrovana crno-belim fotografijama.

Ex YU rock enciklopedija Petra Janjatovića predstavlja osnovu profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih segmenata masovne kulture na ovim prostorima u proteklih šezdeset godina. Osim osnovnih informacija, ova enciklopedija sada nudi dodatne elemente kao što su specijalizovani sajtovi, preporuke muzičkih dokumentaraca i TV-serija, kao i bibliografija, čineći je sveobuhvatnim resursom za ljubitelje muzike, istraživače i sve one koji žele bolje razumeti evoluciju ex YU rok scene.

Autor, Petar Janjatović, rođen je 1956. godine u Beogradu. Svoje prve novinarske korake napravio je kao saradnik emisije „Veče uz radio“ na Prvom programu Radio Beograda dok je još bio u gimnaziji. Od 1976. godine redovno sarađuje sa novinama i časopisima različitih profila, dok je kontinuirano pripremao i vodio muzičke radio emisije. Takođe je bio muzički urednik na RTV Pančevo od proleća 1997. godine, te dopisnik časopisa „Billboard“ za područje Balkana. Među njegovim književnim delima su „Druga strana – Almanah novog talasa u SFRJ“ (sa koautorima Davidom Albaharijem i Draganom Kremerom, 1983), „Pesme bratstva i detinjstva“ (Antologija rock poezije SFRJ 1967 – 1991) i „Ilustrovana YU rock enciklopedija“.