Isplata 100 evra pomoći države za one koji su se prijavili je počela, a da se ne bi išlo u banku i stajalo u redovima, postoji lak način da se proveri da li je novac uplaćen.

Sve se može proveriti u dva koraka. Potrebno je posetiti sajt idp.trezor.gov.rs, to jest isti onaj na kojem su se građani i prijavljivali za pomoć od 100 evra. Tu postoji opcija „Provera statusa prijave”, gde je potrebno ubaciti svoje podatke i odmah će se videti da li je novac na računu ili ne. U pitanju je mnogo lakša opcija nego da se svakodnevno obilaze šalteri banaka.

Za jednokratnu pomoć od 100 evra za sve punoletne građane do sada se prijavilo 4.050.000 ljudi. Poslednji rok za prijavu je 5. jun. Dnevno se pomoć isplaćuje na račune 500.000 građana.

Iz Ministarstva finansija je rečeno da će u narednih pet dana biti isplaćeni svi koji su se prijavili. Oni građani koji se budu prijavili poslednjeg dana, novac će dobiti najkasnije 7. juna. To je prilika da pokažemo koliko je država stabilna i jaka, ta mera je potpuno opravdala očekivanja, rečeno je iz Ministarstva.

Jednokratno ovlašćenje ostaje i za ovih 100 evra, te ukoliko neko ne može da podigne novac, može da ovlasti drugu osobu bez overe kod notara, samo uz ličnu kartu onoga ko ima pravo na pomoć i onoga ko novac podiže.

I tu smo pokazali koliko želimo da budemo fleksibilni i dovedemo taj proces do kraja u korist građana Srbije. podvučeno je iz Ministarstva.

Sve u svemu, svi građani koji se prijave do 5. juna dobiće 100 evra državne pomoći.

Međutim, šta ako vam je istekla lična karta?

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da je za sve građane važno da imaju važeću ličnu kartu.

Lična karta najkasnije za 15 dana

Veliko je pitanje da li je moguće da oni koji danas predaju zahtev do 5. juna i dobiju novu ličnu kartu. Po važećim propisima, nadležni organ, to jest MUP, dužan je da izda ličnu kartu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Znači da teoretski može i ranije, ali ako se dobije za 15 dana, rok je istekao i ostaje se bez 100 evra.

Sve u svemu, sve zavisi od gužvi i broja zahteva u policijskoj upravi ili stanici, u mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta. Važeća lična karta se morate imati pa zahtev svakako obavezno treba podneti, a ako nova isparava stigne na vreme, stići će i 100 evra.

Ako im je istekla tokom kovid-krize, automtski se produžava, ako je pre toga, onda je to već lična odgovornost građana prema državi, precizirala je ona.

Кako je dodala, čak su uveli na sajtu E-uprave podsetnik za građane da im je istekla lična karta ili drugi dokument.

Кoliko god neki kritkovali političku odluku koju je doneo privredni Кrizni štab – jedna od direktnih mera, odnosno uplata 100 evra, čini mi se da su građani uniformno rekli da je fantastična mera, koja im daje optimizam da ćemo da prebrodimo bolje nego većina zemalja krizu zbog epidemije virusa Кovid-10, kazala je Brnabićeva.

Ona je izjavila da joj je drago što se prijavio veliki broj građana, i istakla da će se to sve vratiti našoj privredi.

Izvor: dnevnik.rs