Promocija srpskog i engleskog izdanja knjige KRUGOVI BERLINA 1936 Tamare Malešev, održaće se u utorak, 4. juna u 12 časova u Jump Inn Hotelu, u Ulici Koče Popovića br. 2 (bivša Zagrebačka), u Beogradu.

O knjizi će govoriti: Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Radoslav Simić, sportski novinar i komentator RTS i Studio B, Olga Acić, dugogodišnja srpska i jugoslovenska atletska funkcionerka, Katarina Stepišnik, snaja Milana Stepišnika, barjaktara na OI u Berlinu 1936, Tamara Malešev, autorka.

Knjiga Tamare Malešev rasvetljava sudbinu atletičara Kraljevine Jugoslavije, koji su na svečanom otvaranju XI Letnjih olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine odbili da pozdrave vođu Trećeg rajha Adolfa Hitlera nacističkim pozdravom – dizanjem desne ruke. Autorka je istražila i prikupila relevantne dokaze o tome šta se dešavalo na Olimpijadi, ali se bavi i životima i sudbinama jugoslovenskih olimpijaca, kao što su Vane Ivanović, Jovan Mikić Spartak, dr Veljko Narančić, Milan Stepišnik, Aleksa Kovačević, Jaša Bakov, Jelena Stojanović i ostalih koji su učestvovali na Igrama.

Tamara Malešev je olimpijka, bila je članica tzv. „bele ekipe” reprezentacije Savezne Republike Jugoslavije na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine. Zbog sankcija međunarodne zajednice, jugoslovenski olimpijski tim nije učestvovao u svečanom defileu na otvaranju Igara.

Tamara Malešev (Novi Sad, SFR Jugoslavija, 8. januar 1967) živela je u rodnom gradu i bila član jugoslovenskog nacionalnog atletskog tima, rekorder države (SFRJ) u čak tri olimpijske discipline, šampion Mediterana i Balkana u skoku udalj, četvrta na Svetskom dvoranskom u troskoku, juniorska rekorderka Evrope u skoku uvis…

Njena knjiga KRUGOVI BERLINA 1936 portret je jedne generacije olimpijaca. Naime, već više od deset godina vodi i uređuje veoma cenjenu i posećenu Fejsbuk stranicu pod naslovom „Atletski savez Jugoslavije”, na kojoj je objavila veliki broj sportskih priča, video-zapisa i drugih zabeleški iz istorije atletike sa prostora bivše Jugoslavije. Bila je član takozvane „bele ekipe” (Independent Olympic participants) jer tadašnja njena država Savezna republika Jugoslavija nije imala pravo takmičenja na Olimpijskim igrama zbog međunarodnih sankcija. Danas živi i radi u Klivlendu, država Ohajo, SAD.