Jedan agent za nekretnine u Los Anđelesu smatra da je 22 miliona dolara koliko je milijarder Roni Barkli platio imanje Majkla Džeksona „Nedođija“, ravno „krađi“, jer je iznos manji od četvrtine početne cene od 100 miliona dolara.

YT screenshot

Imanje u Los Olivosu u Kaliforniji bila je dom pokojne pop zvezde od 1987, kada je bio na vrhuncu slave, pa sve do smrti u junu 2009. Godine. Jedno od dva imanja koja je posedovao Majkl Džekson, nazvano „Nedođija“ prostiralo se na 110 hektara.

Devedesetih kada su tužioci okruga Santa Barbara obilazili ranč u okviru istrage u slučaju optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika, opisali su imanje kao svet fantazije koji je Džekson izgradio kako bi mamio dečake na imanje da bi ih maltretirao. Majkl Džekson je uspeo da se oslobodi ovih optužbi.

Na imanju su se nalazili i zabavni park, vozić i zoološki vrt u kojem su između ostalog živeli orangutani i slon po imenu Džipsi, koje je kantautoru poklonila Elizabet Tejlor.

„Nedođija“ je oglašena na prodaju po početnoj ceni od 100 miliona dolara 2015. godine.
Kako navodi Vol strit džurnal, Džeksonovo imanje konačno je kupio Ron Barkli, nekadašnji saradnik pokojne pop zvezde i osnivač kompanije „Jukapia“, pošto je početkom godine nekretnina ponovo oglašena, ali po ceni od 31 milion dolara.

U trenutu prodaje, imanje je bilo u suvlasništvu Džeksonovih naslednika kojim je upravljao fond „Koloni kapital“. Džekson je imanje kupio za 19,5 miliona dolara, ali ga je položio kao garanciju za kredit i stavio ga pod upravu zajedničkog fonda.

Agent za nekretnine iz Los Anđelesa rekao je za Gardijan da i pored „jezive prošlosti“ ovog imanja i činjenice da je kuća izgrađena 1982. godine, da ima zastareo enterijer, cena po kojoj je prodato imanje ipak se može smatrati krađom.

Kupac imanja je inače bio Džeksonov poslovni savetnik nekoliko godina pre njegove smrti, kada se zvezda borila sa finansijskim problemima. Poznato je da Barkli poseduje nekoliko kuća u okolini, uključujući i kuću Enis u Los Anđelesu koju je projektovao čuveni Frenk Lojd Rajt, i kuću Džon Lotner u Palm Springsu, koja je projektovana i izgrađena za Boba i Dolores Houp.

Kako se navodi u popisu, na Džeksonovom imanju koje je zbog negativne reputacije koja je pratila pop zvezdu preimenovano u Sikamor veli, nalazi se vila u francuskom stilu od 12.00 kvadratnih metara i „vrhunsko je utočište na imanju… smešteno između uređenih vrtova i jezera, sa neverovatnim pogledom koji se pruža na pastoralne predele ka jugu i veličanstven planinski masiv na severu“.

Imovina uključuje i „prostran natkriveni prostor za zabave na otvorenom pored bazena, kućicu uz bazen i teniski teren“. Takođe na imanju se nalaze tri odvojene kuće za goste, bioskop površine preko 500 kvadratnih metara sa pozornicom, štale i sve prateći objekti za smeštaj i brigu o životinjama.

Izvor: RTS, Guardian