Izvor: N1

Забрана кретања у Србији, као једна од мера превентиве у борби против вируса Цовид – 19, уведена је, 18. марта.

Од тада до 29. марта директор полиције Владимир Ребић каже да су процесуиране 1.253 особе због кршења забране кретања. И да је „дневно константан број“ између 100 и 120 људи који крше ту меру Владе.

Међутим, само јуче, од три поподне до јутрос у пет – полиција је забележила да је забрану кретања прекршило 180 особа на територији Србије. Од тог броја, 50 казни написано је на београдском мосту Газела. Ту је, убрзо по почетку забране кретања, полиција у оба смера радила контролу. Створиле су се гужве и непрегледна колоне, а већина њих који су прекршили забрану, односно нису имали дозволу за рад која им омогућава кретање, приведена је судији за прекршаје у скраћеном поступку.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је та акција спроведена, јер је неколико дана раније, у периоду забране кретања, примећен фрекфентан саобраћај на Газели.

Према речима директора полиције, од увођења ванредног стања до сада су процесуиране 303 особе старије од 65 година које су прекршиле меру неизласка из својих домова.

Због кршења самоизолације пријаве је добило 678 грађана, а 129 њих и даље је у притворима у Вршцу, Пироту и Пожаревцу. Суђења путем Скајпа, одржавају се свакодневно.

Председник Србије рекао је да, уколико грађани наставе да крше забране, да ће наредних дана предложити Влади Србије да се уведе 24 часовна забрана кретања.