Izvor: N1

Zabrana kretanja u Srbiji, kao jedna od mera preventive u borbi protiv virusa Covid – 19, uvedena je, 18. marta.

Od tada do 29. marta direktor policije Vladimir Rebić kaže da su procesuirane 1.253 osobe zbog kršenja zabrane kretanja. I da je „dnevno konstantan broj“ između 100 i 120 ljudi koji krše tu meru Vlade.

Međutim, samo juče, od tri popodne do jutros u pet – policija je zabeležila da je zabranu kretanja prekršilo 180 osoba na teritoriji Srbije. Od tog broja, 50 kazni napisano je na beogradskom mostu Gazela. Tu je, ubrzo po početku zabrane kretanja, policija u oba smera radila kontrolu. Stvorile su se gužve i nepregledna kolone, a većina njih koji su prekršili zabranu, odnosno nisu imali dozvolu za rad koja im omogućava kretanje, privedena je sudiji za prekršaje u skraćenom postupku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ta akcija sprovedena, jer je nekoliko dana ranije, u periodu zabrane kretanja, primećen frekfentan saobraćaj na Gazeli.

Prema rečima direktora policije, od uvođenja vanrednog stanja do sada su procesuirane 303 osobe starije od 65 godina koje su prekršile meru neizlaska iz svojih domova.

Zbog kršenja samoizolacije prijave je dobilo 678 građana, a 129 njih i dalje je u pritvorima u Vršcu, Pirotu i Požarevcu. Suđenja putem Skajpa, održavaju se svakodnevno.

Predsednik Srbije rekao je da, ukoliko građani nastave da krše zabrane, da će narednih dana predložiti Vladi Srbije da se uvede 24 časovna zabrana kretanja.