Извор: Нова.рс/Фото: Илустрација (Pixabay)

 

 

Од увођења ванредног стања и полицијског часа већина грађана Србије искусила је како изгледа живот осуђеника са чувеном „наногицом“, а правим затворским осуђеницима због епидемије коронавируса у наредних 14 дана биће забрањене све посете и то у складу са препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Инфективне клинике Kлиничког центра Србије. Са породицама ће затвореници моћи да комуницирају из телефонских говорница,а једино ће моћи да их виде адвокати и то само ако у наредних седам дана имају заказано суђење у предметима и то у трајању од 30 минута, ради припремања одбране.

За сада,  како је новинарима Нова.рс речено у Управи за издржавање кривичних санкција, међу затвореницима, али и чуварима није забележен до сад ни један случај коронавируса. Свакако, томе су допринела строжија правила понашања и одржавања личне хигијене.

Препруке како ће се затворске и васпитно-поправне установе понашати у недељама које Србија са великом незивесношћу чека прописали су Институт за јавно здравље Србије Милан Јовановић Батут и Инфективна клиника која се налази на првој линији одбране од опасног вируса.

Нове мере у време епидемије

Свим казнено-поправним заводима наложене су следеће мере које ће важити све док се не донесу другачије препоруке:

Сви новопримљени осуђеници, међу којима су вероватно и они који су прекршили полицијски час или меру изолације биће издвојени у мањим собама, и то на период од 14 дана. Током ове изолације сви новопримљени притовреници и затвореници биће под строгим лекарским надзором. Они ће иначе пре пријема морати да прођу строги лекарски надзор који укључује мерење температуре бесконтактним топломером, проверу да ли пристигли осуђеник има респираторне инфекције, односно повишену телесну температуру, кашаљ, кијање, отежано дисање, бол у грлу… Уколико се утврди код новопримељеног осуђеника бар један од побројаних симптома контактира се епидемиолошка служба, како би се поступило као да је упитању особа заражена коронавирусом.

Друго важно правило које је прописано за све затворенике односи се на појачање хигијене. чешће прање руку, прање подова, дезинфекцију опреме, радних површина, што чешће проветравње просторија и продужени боравак свих осуђеника на свежем ваздуху, које до сад према Закону о извршењу кривичних санкција било најмање два сата, а од доношења нових мера ће бити продужено, али није наведено за колико.

Kако је саопштила Управа за извршење кривичних санкција сви заводи на територији Србије су добили неопходна дезинфекциона средства за руке, заштитне маске за лице, рукавице и дезинфекциона средства за чишћење соба и других површина. Дезинфекција свих просторија се обавља више пута у току дана.

Што се тиче права и погодности које су уважавали затвореници са блажим казнама право на излазак у град, посету породици или родбини за викенд и празницима, наградна одсуства, коришћење годишњег одмора, или радно ангажовање ван затвора одложени су до даљњег.

Управа је навела и да су сви осуђеници обавештени о свим новим мерама, као и да кад се укине ванредно стање и нормализује живот у затворима сва њихова суспендована права биће надокнађена.

У бројним новим мерама једино, само једна није суспендована, а то је да ће затвореници и даље примати пакете.

Такође напоменуто је и да у случају да се посумња на инфекцију коронавирусом како запослених тако и осуђеника и притвореника одмах се ће бити контактирана епидемиолошка служба Завода за здравствену заштиту здравља у местима матичне установе.

Фактографија

  • Сви који долазе у притвор или на издржавање казне пролазе лекарски преглед.
  • Мери им се температура безконтакним топломером и, уколико особа има повишену температуру, као и друге знаке респираторне инфекције (кашаљ, кијање, отежано дисање, бол у гуши), биће одмах смештена у собу која је одвојена од других лица чиме се спречава било какав контакт са другим особама.
  • Завод у таквој ситуацији, одмах обавештава епидемиолошку службу градског Завода за здравствену заштиту здравља ради њиховог даљег поступања.
  • Осуђеницима је док трају све ове мере продужен боравак на свежем ваздуху, и то дуже од 2 сата колико је законом прописано.
  • Омогућени су им чешћи телефонски контакти са члановима породице