Izvor: RATEL, Foto: Pixabay

У складу са превентивним мерама на сузбијању развоја Корона вируса, поштански оператори прилагодили су и начине пријема и уручења.

BEX Express ради по већ измењеном радном времену, Express courier пријем и уручење пошиљака обавља од 8 до 16 часова, FedEx, YU PD Express ради од 8 до 16 часова.

AKS Express помера рокове уручења на дуже од 24 часова.

City Express врши пријем и уручење пошиљака у доставним центрима од 8 до 16 часова, Royal Express Kurir преузима пошиљке до 13 часова.

Оператори су повећали надзор и комуникацију са корисницима, због великог броја измена адреса примаоца, посебно код пословних корисника који су организовали рад од куће, услед чега је измењена коначна дестинација уручења пошиљака. Могућа су и померања рокова уручења, који су условљени чињеницом да је већина земаља у Европи и свету, у измењеном режиму пословања због рестрикција које су уведене као мера заштите од заразе Корона вирусом. Већина оператора пријем и уручење пошиљака обавиће, уколико је то могуће, на отвореном простору.

Пошта Србије поново обавља пријем Пост-експрес услуге роком уручења наредног дана до 19 часова. Пријем се врши на шалтерима пошта, а уручење на адреси корисника у складу са техничко-технолошким могућностима доставних пошта и упутствима о безбедности и заштити.

У међународном поштанском саобраћају привремено је прекинута отпрема свих врста поштанских пошиљака ка 186 дестинација, а списак дестинација где се обавља отпрема писмоносних пошиљака и пакета налази се на сајту Поште Србије.

Уручење поштанских пошиљака у градском подручју обавља се најмање два пута, а у руралном подручју једном недељно. Предвиђени квалитет сервиса прилагођен је условима ванредног стања

Уручење поштанских пошиљака се обавља када је то могуће без контакта са корисником, убацивањем у кућни сандучић или прибијањем на врата примаоца, осим у случајевима уручења пошиљака са означеном вредношћу и исплате новца. У случају обавезног потврђења пријема пошиљке коју није могуће убацити у кућни сандучић због веће димензије пошиљке, обавља се покушај уручења на адреси, поштујући прописане мере безбедности.