Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćeno automatski. Ostali koji žele ovu novčanu pomoć države, mogu da se prijave od 15. maja do 5. juna. Građani prilikom prijavljivanja neće morati da ostave ime i prezime, ali će biti neophodni drugi lični podaci.

Foto: Pixabay

Građani koji žele pomoć od 100 evra moći će da se prijave elektronski, na sajtu Uprave za trezor, i preko kontakt centra, čiji će broj biti objavljen 15. maja.

Prvobitno je bilo predviđeno da građani prilikom prijave ostave svoje ime i prezime, matični broj, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju ili će otvoriti tekući račun. Prema novim pravilima, to je izmenjeno i građani neće morati da ostave svoje ime i prezime, rekla je za RTS pomoćnica ministra finansija Ana Jović. Prilikom prijave, moraće da se ostavi matični broj, broj lične karte i naziv banke.

Jović kaže da će Uredbom biti formiran privremeni registar, koji će biti ugašen posle godinu dana od stupanja na snagu. Prema njenim rečima, to će onemogućiti zloupotrebe, na koje su ukazivali stručnjaci.

Mera je, ističe, potpuno opravdana kao podrška potrošnji.

„Svi smo prvi put u pandemiji, ne znamo šta će biti dalje i ovo je podrška svim punoletnim građanima, da se iskoristi za potrošnju i ponovo dođe u privredu“, ističe pomoćnica ministra finansija.

Izvor: N1, RTS