Preporuka Ministarstva kulture i informisanja je da sve ustanove kulture, čije su delatnosti pozorišna umetnost i muzika, nastave rad 1. juna, uz napomenu da se za konačnu odluku čeka saglasnost stručnih službi.

Foto: RTV „Biser“

Po dobijanju saglasnosti ta preporuka će biti poslata svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, rečeno je portalu Nova.rs u Ministarstvu kulture.

Preporukom su obuhvaćeni, kako navode u resornom Ministarstvu, izvođači (glumci, operski pevači) i lica koja učestvuju u pripremi i realizaciji proba (reditelji, dirigenti, inspicijenti, korepetitori, sufleri i drugi).

“Očekuje se da se svi pridržavaju uslova i mera koje doprinose sprečavanju širenja virusa Kovid-19. To se prvenstveno odnosi na pojedinačni dolazak, izbegavanje korišćenja zajedničkih pomoćnih prostorija, redovnu dezinfekciju prostorija i rekvizita, upotrebu svih zaštitnih sredstava (zaštitna maska, vizir, zaštitne rukavice…)”, navode u Ministarstvu.

Preporuka podrazumeva, kako je portalu Nova.rs pojašnjeno u Ministarstvu, držanje distance od tri metra između svih učesnika operskih i dramskih proba, a u situaciji kada zahtevi posla to onemogućavaju, savetuje se obavezno nošenje maski, vizira, rukavica.

U cilju normalizacije rada svih učesnika kulturne scene Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja već je izdalo preporuku za, kako navode, “nastavak pripremnog procesa izvođača umetničke igre” u svim ustanovama kulture radi prevencije i smanjenja rizika prenošenja i širenja Kovid-19.

Igrači klasičnog baleta, narodne i savremene igre, pantomime, izvođači u mjuziklima, kao i lica koja učestvuju u njihovoj pripremi, poput repetitora i korepetitora, od 11. maja mogli su da nastave sa probama.

“Savetuje se pojedinačan dolazak igrača, izbegavanje korišćenja zajedničkih pomoćnih prostorija, redovna dezinfekcija kako prostorija tako i rekvizita, upotreba zaštitnih sredstava odnosno maski, a kad god je moguće probe organizovati na otvorenom prostoru”, ističu u Ministarstvu.

Pozorišta se pripremaju za igranje predstava na otvorenom, a na pitanje kada se može očekivati povratak u pozorišne sale i pod kojim uslovima, u Ministarstvu kažu “da su sve ustanove kulture dužne da se pridržavaju mera nadležnih organa u cilju sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti Kovid-19”.

“Preporuka za povratak u dvorane pozorišta zavisiće od procene rizika koja se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu”, navode u Ministarstvu.

Sprovođenje svih programskih aktivnosti, čak i na otvorenom, naglašavaju, mora biti u skladu sa epidemiološkom situacijom o kojoj će nadležni organi obaveštavati.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, upitila je prethodnih dana dopis Ministarstvu kulture i informisanja Srbije sa molbom da izda preporuke za nastavak rada pozorišta u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Istaknuto je da su pozorišta spremna da nastave rad na pripremi novih projekata, kao i sa izvođenjem predstava sa aktuelnog repertoara, na svojim scenama i u alternativnim prostorima na otvorenom, odmah po dobijanju jasnih i preciznih preporuka od strane nadležnog ministarstva.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije zamolila je Ministarstvo kulture i da lokalnim samoupravama i osnivačima pozorišta uputi obavezujuću preporuku o isplati finansijske pomoći honorarnim saradnicima koji nisu ostvarili status samostalnog umetnika, a tokom vanrednog stanja ostali bez prihoda, kao što je to učinjeno u Beogradu.

“Rad lokalnih samouprava nije pod ingerencijom Ministarstva kulture i informisanja”, odgovor je Ministarstva kulture na tu molbu.

Izvor: Nova.rs