Piter Grin legendarni gitarista američko-britanskog rok sastava Flitvud Mek, preminuo je juče u 73. godini objavila je njegova porodica.

Foto: Vikipedija

Peter Grin bio je centralna figura drugog velikog talasa britanskog bluza. Koristio je različite gitare, ali je bio najpoznatiji po jedinstvenom i neponovljivom zvuku svoje Gibson Les Pol gitare.

Grin je je snimio svoj prvi album „Hard Road“ s Bluzbrejkersima.

Na albumu su bile dve njegove kompozicije „The Same Way“ i „The Supernatural“, od kojih je druga bila među prvenacima njegovih dužih instrumentala, što će ubrzo postati zaštitni znak Pitera Grina.

Poput Erika Kleptona, čija je svirka na gitari inspirirala mlade da London iscrtaju grafitima „Klepton je Bog“, pojavili su se i grafiti „Grin je Bog“ zbog njegove odlične bluz svirke.

Grin je 1967. godine odlučio da osnuje svoj bluz sastav i zbog tog je napustio Bluesbreakerse, nakon svega jednog albuma koji je odsvirao sa njima.
Ime Grinovog novog benda bilo je Filtvud Mek.

Tada je Piter Grin napisao legendarnu pesmu „Black Magic Woman“, koja ga je izbacila u orbitu.

U Grinovom muziciranju dva puta je mogla da uživa beogradska publika. Prvi koncert je održao 30. maja 1983. u hali „Pionir“, a uz čarobnu svirku, bili su vidljivi tragovi mentalne bolesti. Umesto Pitera, sa publikom je komunicirao njegov brat. Grin je nastupio i u Centru „Sava“ 5. jula 1998.

Izvor: b92