U Zagrebu je u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine, gde studira hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Govorila je engleski i nemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na EP u Bernu, 1954, bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi „Sportskih novosti“ gde glasaju sportski novinari, tri puta je bila proglašena za najbolju hrvatsku sportistkinju, dva puta za jugoslovensku.

Od 1949. bavi se sportskim novinarstvom. U početku piše za „Narodni sport“ , kasnije učestvuje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno sarađuje s „Vesnikom“, „Slobodnom Dalmacijom“, „Oslobođenjem“ i nizom drugih listova.

Od 1957. radi stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u celoj Evroviziji, sarađuje u svim programima TV Zagreb.

Pokrenula je prvo jutarnje vežbanje uz TV ekran (emisija „Vežbajte s nama“) 1958, a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji „Porodica i domaćinstvo“ je organizovala prvu modnu reviju u studiju.

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb „Telesport“, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila telesnom kulturom i sportom. Mnogi sportisti, treneri, pedagozi, lekari i političari, govorili su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, lepoti, dopingu, o školskom sistemu vežbanja, dvoranama, o svemu sportski relevantnom. Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamenica voditelja Press centra.

Za vreme OI u Lejk Plesidu 1980. radi kao instruktor EBU (Evrovizije) u obliku pomoći u organizaciji pjenosa s OI. Za potrebe OI u Sidneju 2000. učestvuje u izradi sistema za praćenje modernog petoboja, a za Solt Lejk Siti za potrebe sistema praćenja klizanja.

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva od 1974-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

Izvor: Hina