Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je aplikaciju za mobilne telefone: „Kviz znanja iz srpske kulture”, izrađena prema ideji i na inicijativu Ministarstva, i uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Foto: kultura.gov.rs

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da se ovaj zanimljivi kviz kulturom bavi na jedan netipičan, zabavan način, ali čiji je smisao da proširuje područje znanja. Ideja vodilja projekta bila je da se u nizu zabavnih aplikacija koje koriste i mladi i stari uvede sadržaj koji će doprineti ukupnoj sumi znanja iz tako složene i bogate oblasti kao što je srpska kultura. Ministar je rekao i da je aplikacija već nedelju dana dostupna na Google play prodavnici. Kviz trenutno sadrži 439 pitanja, podeljenih u tri oblasti: kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija, a u planu je da ih bude preko hiljadu, što će ga učini pravom riznicom znanja. Vukosavljević je dodao kako se insistiralo na tome da pitanja ne budu laka, jer smisao igre nije da donese nove brze prste, već da se poveća nivo znanja. Onaj ko bude u više navrata koristio aplikaciju može značajno da proširi svoja znanja, jer se u sklopu odgovora mogu pročitati i zanimljivosti, a stalnim uvođenjem novih pitanja, kvizu će se davati na dinamici.

Ministar Vukosavljević istakao je da su pitanja mogla biti koncipirana i iz oblasti opšte kulture, ali se namerno zadržalo na srpskoj kulturi odnosno srpskom kulturnom prostoru, jer informacija i znanja iz ove oblasti nikad dovoljno: „Nešto se nauči kroz školski sistem, nešto kroz medije, ali čitav niz velikana srpske kulture i istorije relativno su nepoznati široj publici i mi verujemo da ovaj zabavni i kvalitetno urađeni kviz može da doprinese podizanju znanja iz ove oblasti na viši nivo.”

Na kraju svog obraćanja ministar Vukosavljević je kazao da je kviz namenjen svim uzrastima i našim ljudima na svim meridijanima, te poželeo korisnicima dobru zabavu, koja će ujedno doneti željeno proširivanje znanja, što jeste bio osnovni cilj kreiranja aplikacije.

Ovaj projekat zamišljen je kao trajan, što znači da će pitanja u kontinuitetu biti dodavana. U planu je da se u budućnosti, pored zastupljene tri, u kvizu razvijaju pitanja i iz mnogih drugih oblasti, uz mogućnost izbora i teme ali i nivoa znanja. Planirane su i nagrade, za one koji budu imali izuzetne rezultate i to npr. karte za pozorišta, ulaznice za muzeje i sl.

U vremenu u kome je kultura suočena s velikim izazovima i kada na globalnom nivou preovlađuju sadržaji koji dovode u pitanje ne samo njen smisao već i sam opstanak, važno je podsetiti se na životni značaj kulture za svakog pojedinca i zajednicu kojoj pripada, a ovaj kviz omogućava svim učesnicima da na zanimljiv način prošire svoja znanja o kulturi Srbije.

Aplikacija je dostupna na sledećim linkovima:

Google play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.gov.kultura.kviz

App Store:  https://apps.apple.com/app/id1517935018

Izvor: kultura.gov.rs