Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. Najpoznatiji jugoslovenski epizodista koji je više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare, grobare, kinooperatere, kockare, frizere, lekare, konduktere, poštare, šofere, konobare… Ali, u stvarnom životu, imao je i druga lica.

Noizz

Predrag Preža Milinković, rođen na današnji dan 1933. godine u Beogradu, zabeležen je u istoriji kinematografije kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista, tihi gospodin čije lice jednostavno nije moguće zaboraviti ma koliko uloga bila mala.

Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa „Rip Kirbi“ Aleksa Rejmonda (koga je i utelotvorio u ekranizaciji ovog stripa), a neki su ga znali i pod nadimkom „El Kabalero“, pošto je jedno vreme bio odličan igrač flamenka. Preža zapravo nikada nije studirao glumu, bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu. Ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu.

Jednom prilikom, na pitanje da li je ikada u karijeri odbio neku ulogu, Milinković je odgovorio: „Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne verujem da ću ikada odbiti neku ulogu“.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. Sarađivao je sa oko stotinu reditelja.

Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma – i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

Kada je reč o stranim produkcijama u kojima je igrao, one poprilično nadmašuju ta dva filma – Preža je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima nemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji… Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon…

Milinković je preminuo 1998. u 64. godini u Beogradu. Godinu dana ranije objavio je knjigu „Susreti“ u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu. Tu je pisao kako je u Rusiji cirkao s Robertom De Nirom, kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni…

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Noizz