Ukidanjem vanrednog stanja i policijskog časa u Srbiji život se postepeno vraća u normalne tokove. Ipak, niz epidemioloških mera koje se odnose na nošenje zaštitne opreme, izbegavanje kontakata i zabranu okupljanja, ostaju na snazi.

 

Foto: Pixabay

Ključna preporuka epidemiologa je da se dozvoli okupljanje do 20 ljudi, i to na otvorenom prostoru, a Krizni štab će ovu meru, u zavisnosti od toka epidemije, postepeno olakšavati ili pooštravati. Nošenje maski i rukavica će i dalje biti obavezno u društvu i u zatvorenom prostoru. Javni događaji, bioskopi, pozorišta, sportski mečevi sa publikom, ali i proslave, svadbe, krštenja neće se održavati barem do 31. maja, nakon čega će ova odluka biti preispitana. Posebne mere važiće u firmama, vrtićima, na fakultetima, a stručnjaci upozoravaju da ubedljivo najveći rizik predstavlja gradski prevoz, jer je u njemu potencijalno najveća cirkulacija virusa.

Potrebno je da držimo fizičku razdvojenost, da što češće peremo ruke i pridržavamo se ostalih pravila.

Poslodavci bi trebalo da obezbede zaposlenima dovoljan broj rukavica, maski, sapuna, antibakterijskih maramica i sredstava za čišćenje. Rukovanje na sastancima će vrlo verovatno izostati u narednom periodu, a poslovni ručkovi i prijemi će barem na neko vreme biti zaboravljeni.

Izvor: pink.rs