Пореска управа објавила је Технички водич са условима и карактеристикама елемената електронског фискалног уређаја ради одобравања за употребу у систему е-фискализације, који ће од 1. јула кренути са применом.

Ilustracija/Pixabay

 

Водич садржи дефиниције појмова, одељак о електронским фискалним уређајима (ЕФУ) са пододељцима о безбедносном елементу, процесору фискалних рачуна и електронском систему за издавање рачуна, као и део о фискалним рачуна у којем је детаљно описана процедура креирања рачуна, његов садржај, и врсте фискалних рачуна који ће бити у оптицају.

Нови модел фискализације у Србији почиње са применом 1. јануара 2022. године, а његова имплементација биће потпуно бесплатна за привреду, јер ће терет фисклализације сносити држава са 3 милијарде динара које су издвојене буџетом за ову годину, најавило је раније Министарство финансија.

Од 1. јануара наредне године, сви субјекти у јавном сектору имаће обавезу да примају, чувају и издају електронске фактуре, а постепено ће се та обавеза уводити и за приватни сектор за који ће електронско фактурисање бити обавезно од 1. јануара 2023. године.

Извор: екапија