Visoke temperature u prethodnom periodu inicirale su kretanje vegetacije u zasadima voća, a prognozira se i nastavak ovakvog temperaturnog režima. Pravo je vreme za zimski tretman voća, navodi Poljoprivredna Stručna Služba Požarevac na svom FB nalogu.

Foto: Pixabay

Trešnje, višnje i šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze se u fazi od početak do kraj bubrenja lisnih pupoljaka.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih gljivičnih i bakterioznih oboljenja, kao i smanjenja brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja.

Preporučuje se temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Treba voditi računa da sredstvo za zaštitu prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja patogena.

Breskve i nektarine se nalaze u različitim fazama razvoja pupoljaka do pojave prvih listića.

Pred najavljene padavine je preporuka da se izvrši zaštita fungicidima sa ciljem sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve. Zaštita bakarnim preparatima se izvodi u fazama bubrenja pupoljaka, a nakon razmicanja pupoljaka registrovanim preparatima na bazi ditianona ili dodina ili cirama.