Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Preporuku bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od danas nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera propisanih od Vlade Republike Srbije koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije korona virusa tokom trajanja vanredne situacije.

Foto: Narodni muzej Požarevac, printscreen

Shodno Preporuci, ustanove su dužne da zaposlenima obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih – držanje socijalne distance, dezinfekcija i upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica).

Ustanove su takođe dužne da obezbede i mera koje se odnose na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru, polazeći od delatnosti ustanove i funkcionalnog uređenja prostora, posebno sa aspekta organizacije rada u uslovima epidemije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, ustanove su  takođe dužne da donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja, N1