Prva pijaca u Srbiji, tačnije u Beogradu pod imenom pijaca Svetog Andreje (u narodu poznatija kao Velika pijaca) nastala je 1824. godine na Studentskom trgu. 

medisfera.rs

Do tada su seljaci svoje proizvode iznosili na prilazima gradu, ali su turski vojnici prinudno otkupljivali namirnice i po znatno višim cenama preprodavali u gradu. Posle učestalih žalbi na nasilje turskih vojnika, beogradski vezir sazvao je u svom konaku viđenije beogradske Turke i Srbe radi savetovanja o tome „da se učini u Beogradu jedno pazarište ili Toržište“. Tako je u centru društvenog života, u blizini puta za Stambol nikla prva pijaca.

Na njoj je prema dogovoru Srba i Turaka svako mogao izneti svoje proizvode, pa je Velika pijaca uskoro postala glavno mesto za pazar u Beogradu.  Posle odlaska Turaka, 1887. godine Emilijan Josimović, arhitekta i profesor Velike škole predlaže izmeštanje pijace. Njegova zamisao nije u potpunosti ostvarena – deo slobodnog prostora oko pijace pretvoren je u park, dok je primitivno uređena i nefunkcionalna Velika pijaca radila sve do 1926. godine.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: bgpijace.rs