Prijemni ispiti u prvom upisnom roku na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinju danas i trajaće do petka.

Foto: Pixabay

U prvom upisnom roku na 31 fakultet prijavilo se ukupno 18.088 kandidata, a najveće interesovanja je za Fakultet organizacionih nauka (FON) sa 2.308 prijavljenih kandidata.

U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i Elektrotehničkom fakultetu.

Kad je reč o studijskim programima, najveće interesovanje je, kao i prošle godine, za psihologiju na Filozofskom fakultetu – 547 kandidata za 116 mesta (4,71).

Najmanje prijavljenih kandidata je na Fakultetu za fizičku hemiju, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru.

– Prijemni ispiti počinju u ponedeljak i traju do petka. Uprava Univerziteta je u saradnji sa MUP-om delovala preventivno kako bi prijemni ispiti bili organizovani na najbezbedniji mogući način – istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović.

On je objasnio da se danas održavaju prijemni ispiti na 13 fakulteta, od čega sedam fakulteta ima prijemni samo tog dana: Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski. Na još šest fakulteta, u zavisnosti od studijskog programa ili predmeta koji se polažu, danas počinju prijemni ispiti: Filozofski, ETF, Rudarsko-geološki fakultet, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni.

– Poruka kandidatima je da na prijemni dođu odmorni i da budu sigurni u sebe. Ovo je prvi ozbiljniji test u njihovoj karijeri i treme mora da bude, ali neka bude pod kontrolom. U zavisnosti od vrste prijemnog ispita, uvek savetujem da se pročitaju sva pitanja ili zadaci i da se krene od zadataka tj. pitanja koja kandidat zna, a da se za kraj ostave najteži zadaci. Na nekim ispitima nema uvek dovoljno vremena ili ima negativnih bodova, pa je zato važno dobro startovati sa prijemnim. Srećno svim kandidatima i želim im da upišu željeni fakultet – poručio je Filipović.