Popisivači Republičkog zavoda za statistiku danas će pozvoniti na vrata domaćinstava širom Srbije.

person holding pen and writing on paper

Foto: Pixabay

Popisivač je dužan da se legitimiše, a preko fotografije, na vidno istaknutoj legitimaciji, nalazi se pečat RZS, pa neće biti moguće prevare. Građani će, takođe, moći da izvrše uvid u ličnu kartu popisivača i zapišu njegovo ime i prezime i identifikacioni broj sa legitimacije.

Pored elektronskih upitnika, popisivači će imati i obrasce u papirnoj formi, ukoliko se u trenutku ankete potroši baterija na računarima koje nose.

Popisani će biti svi građani Srbije koji žive ovde, kao i stranci koji u našoj zemlji borave duže od godinu dana, a nisu članovi diplomatskog kora. To obuhvata i migrante po prihvatnim centrima. Srpske diplomate u inostranstvu biće, takođe, popisane kao stanovništvo Srbije.

Ostali građani koji žive u stranim zemljama, a imaju naše državljanstvo, mogu učestvovati u popisu tako što će popuniti formular objavljen na sajtu RZS. Takođe, dozvoljeno je da podatke o njima anketaru saopšte rođaci ili komšije, ukoliko imaju informacije. Oni, ipak, po međunarodnim standardima, neće ulaziti u sastav domaćeg stanovništva. U popisu vodiće se kao „odsutni“.

Ukoliko neko ima dvojno državljanstvo, npr. Srbije i Bosne i Hercegovine, a živi ovde, učestvovaće u popisu kao stanovnik Srbije. Ako, pak, živi u BiH, nije obavezan da učestvuje u popisu, jer ovaj nije baziran na državljanstvu, već na mestu stalnog boravka.

U osetljive podatke na koje građani ne moraju da odgovore spadaju pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, ali se apeluje na građane da daju ove podatke jer su oni od ključne važnosti i za nacionalne manjine i za većinsko stanovništvo radi ostvarivanja različitih prava i projektovanja politika.

Ukupan broj popisanih lica i stanova znaće se do kraja novembra.

Izvor: Novosti