U simboličnom trodnevnom mini izdanju u utorak uveče je počeo Međunarodni filmski festival u Kanu koji zbog pandemije nije održan proletos.

Cannes, arhiva

Zamenik predsednika Kanskog festivala Tijeri Fremo (Thierry Fremaux) rekao je na otvaranju: „Rekli smo sebi da ove godine ne bismo mogli da ne dođemo u Kan… Želeli smo da dođemo i prikažemo kinematografiju, prikažemo filmove, prikažemo umetnike“.

Predsednik Festivala Pjer Leskir (Pierre Lescure) rekao je da su preduzete sve sanitarne mere i dodao da će naredne godine festival biti održan.

Na otvaranju je bilo svega nekoliko desetina gledalaca koji su se s maskama i uz zahtevano održavanje medjusobnog rastojanja popeli stepenicama Palate festivala, a ukazano im je da se ne okupljaju.

Mini-festival koji traje do četvrtka, 29. oktobra, otvorila dramatična komedija Emanuela Kurkola (Emmanuel Courcol) „Un triomphe“ (Jedna pobeda), a na projekciji je bio deo filmske ekipe.

Festival će zatvoriti film „Les Deux Alfred“ (Dvojica Alfreda) Brunoa Podalidesa (Podalydes). Toj projekciji prisustvovaće reditelj i glavna glumica Sandrin Kiberlen (Sandrine Kiberlain).

Biće prikazana još dva filma – „True Mothers“ Japanke Naomi Kavaze i „Beginning“ prvenac Gruzijke Dee Kulumbegašvili koji je nedavno nagrađen na festivalu u San Sebastijanu.

Žiri će dodeliti Zlatnu palmu za kratkometražni film i nagrade „Sinefondasion“ (Cinefondation) za studentski film.

Organizatori Kanskog festivala koji nije mogao da bude u maju zbog pandemije koronavirusa, tada su samo saopštili spisak 56 filmova u zvaničnoj selekciji, od kojih su neki prikazani na drugim festivalima. Organizatori su ranije naveli da se nadaju da će 74. Festival u Kanu iduće godine biti u uobičajenom terminu od 11. do 22. maja.

Autor: N1, AFP