Удружење „Веритас“, уз подршку града Пожаревца, организује тродневну обуку за личне пратиоце од 18. до 20. јуна, за кандидате из Пожаревца и Костолца.

Програм обуке акредитован је од стране Републичког завода за социјалну заштиту, а спроводи га аутор програма Друштво за церебралну и дечију парализу Ивањица.

Лични пратилац је услуга социјалне заштите и подразумева подршку детету у кретању, храњењу, одржавању личне хигијене, облачењу и комуникацији са другима, а под условом да је укључено у васпитно-образовну установу.

Град Пожаревац расписује јавни конкурс за пружање ове услуге, а у оквиру периода јануар – 31. август одвојено је 25 милиона динара. У оквиру услуге се финансира директно рад личних пратиоца, пратећих стручних радника и координатора, превоз деце и корисника и друге потребе. А до краја године биће издвојено укупно 33 милиона динара за ову намену.

Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за невладине организације, културу, информисање, социјалну политику и друштвене делатности истиче да град Пожаревац преко јавне набавке финансира овај пројекат, а услугу тренутно користи 44 детета:

„Услуга се пружа како на територији града Пожаревца, тако и нашој деци која су на школовању у Београду. Оно што је битно напоменути је да је обухваћено 7 објеката предшколских установа и 7 основних школа на нашој територији и 2 основне школе у Београду. Евидентно је да имамо нових пет захтева за ову услугу, што значи да ће од септембра број бити повећан на 49.“

Јасмина Турудић председница Удружења “Веритас” рекла је овом приликом да је овом удружењу јако важно да локална самоуправа једном годишње одржи овакву обуку:

”Едукација је јако важна зато што кроз ову обуку добијамо потенцијалне кандидате који ће радити директно са нашим корисницима. На тај начин подижемо капацитет Удружења са једне стране а са друге стране стварамо могућност избора адекватног кандидата за свако дете. У услузи личног пратиоца детета без обзира што имате добре кандидате не одговара сваки кандидат сваком детету. Онда морате водити рачуна посебно о томе које карактеристике има лични пратилац које афинитете и онда спајамо са дететом.

Лични пратилац је услуга социјалне заштите и подразумева подршку детету у кретању, храњењу, одржавању личне хигијене, облачењу и комуникацији са другима, а под условом да је укључено у васпитно-образовну установу.

Извор: pozarevac.rs