Истраживачи су у магловитим планинама еквадорских Анда открили нову врсту копнене жабе и назвали је по познатој британској рок групи „Лед цепелин“.

Foto; B92

„Пристимантис ледзеппелин“, односно, кишну жабу Лед цепелин, пронашли су биолози Давид Брито-Запата и Каролина Рејес-Пуг у Кордиљерима дел Кондор који се простиру на југоистоку Еквадора и североисточном Перуу.

Мала жаба, бакреноцрвених очију, прошарана жутим, смеђим, црним и наранџастим пегама, припада роду Пристимантис који је врло разноврстан. Род обухвата 569 познатих врста – од којих је у последње две године 28 откривено и описано у Еквадору.
Биолози су рекли да су сви примерци пронађени „на листовима жбуња које окружује потоке унутар густе шуме“, на простору између 1,7 и три метра изнад воде. Мужјаци ове врсте нарасту на око 2,4 центиметра, док је једна одрасла женка била дугачка 3,6 центиметара.
„Назвали смо је тако у част ‘Лед цепелина’ и њихове изванредне музике. Овај британски рок састав, основан у Лондону 1968. године, један је од најутицајнијих бендова током седамдесетих, и родоначелник је хард рока и хеви метала“, истакли су биолози.

Они упозоравају и да је „Пристимантис ледцепелин“ угрожена врста јер биодиверзитету његовог станишта прети све већи развој пољопривредне производње, сеча шума, експлоатација руда, болести и климатске промене.

Додају и да је врло мала вероватноћа да ће се ова врста преселити на неко друго станиште, као и да ће јој бити потребна заштита.

„С обзиром на то да Кордиљери дел Кондор обилују разноврсним ендемским врстама, ове новооткривене врсте бораве само на овом ограниченом подручју, те је зато веома важно уважити дугорочне програме заштите ових кичмењака“, наглашавају истраживачи.

Извор: Б92