Kupovina udžbenika i ove godine će biti veliki udar na kućni budžet. Najveći izdatak imaće roditelji čija deca kreću u sedmi razred, jer za komplet moraju da izdvoje oko 17.000 dinara. Sedmaci, kao i učenici trećeg razreda, ne mogu koristiti polovne knjige, pošto se radi po novim nastavnim programima, tako da se moraju kupiti novi udžbenici, saznaju i prenose Večernje novosti.

Foto: Pixabay

Škole su krajem aprila poslale obaveštenje roditeljima o nabavci kompleta udžbenika preko škola. Plaćanje je u četiri rate, a prva je morala da se uplati do polovine maja. Cene kompleta knjiga za niže razrede kreću se od 4.000 do 7.000 dinara, a za starije od 10.000 do 17.000 dinara, u zavisnosti od izdavača.

„Imam dva školarca, koji kreću u četvrti i sedmi razred osnovne škole, tako da će mi kupovina knjiga biti veliki izdatak“, kaže majka S. M. „Škola je poslala spisak i uplatnicu za sedmi razred, za koji komplet košta 16.750 dinara. Prva rata trebalo je da se uplati do 10. maja, što je prilično kratak rok, s obzirom na to da je obaveštenje stiglo krajem aprila.“

Kao garancija da će dobiti udžbenike navodi se da je potrebno platiti prvu ili drugu ratu, a sve kasnije uplate će biti nevažeće. S obzirom na to da se štampaju novi udžbenici za treći i sedmi razred, pojedine knjige još nisu izašle iz štampe, ali budući da će đaci udžbenike dobiti u avgustu, kompleti će biti spremni za početak školske godine.

Prema trenutno dostupnim cenovnicima, najskuplji je udžbenik iz matematike za treći razred, koji košta oko 1.500 dinara. Prosečna cena knjige je oko 800 dinara. Iako svi izdavači štampaju knjige po istim nastavnim planovima i programima, razlika u ceni može biti i do 200 dinara po udžbeniku. Kao razlog za skuplji komplet navode — drugačiji dizajn, više ilustracija, zadatke za ponavljanje gradiva…

Odlučuju nastavnička veća

Odluku o izboru udžbenika donosi nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za određeni predmet. Za niže razrede knjige predlažu veća za razrednu nastavu. U nekim školama na spisku se nalaze i knjige koje i nisu baš neophodne, kao što su razni priručnici, zbirke rešenih zadataka.

Izvor: Novosti, Bebac.com