Ovogodišnji Bitef biće održan od 13. do 25. septembra i imaće duplo izdanje, 54/55 po redu, sa 14 predstava, desetak repriza i bogatim pratećim programom, najavlili su ogranizatori.

Ilustracija/Foto: RTV Biser

Sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da Bitef nije održan prošle godine u punom kapacitetu, već samo prolog zbog pandemije virusa korona i istakao da je to razlog što ove godine imamo duplo izdanje festivala. Želimo da nastavimo kontinuitet, Bitef se bliži svom šezdesetom izdanju i na ovaj način nećemo imati „prazan hod“ u njenom istorijatu, istakao je Karl.
– Ovogodišnji Bitef je specifičan, ali zbog toga i najatraktivniji. Mi smo prepoznali trud Bitef teatra, umetničkog direktora i odbora manifestacije i opredelili smo znatno veći budžet u iznosu od 45 miliona dinara, uz sredstva koja su data na konkursu Ministarstva kulture, kao i sredstva sponzora. Podsetiću da Grad Beograd u ovo vreme održava čitav niz i drugih kulturnih dešavanja, pa smo tako otvorili novi Belef koji traje do 27. avgusta, 11. septembra počeće Sajam knjiga, 13. septembra počinje Bitef, potom Radost Evrope, Džez festival, Bemus i druge manifestacije. Svi naši festivali su sačuvani i u vreme korone čime smo očuvali kontinuitet i potencijal manifestacija koje su deo Beograd – kazao je Karl.
Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica podsetio je da je slogan predstojećeg Bitefa „Na ivici budućnosti“ identičan prethodnom i da predstavlja nastavak prošlogodišnje manifestacije.
– Neki od razloga za ovaj slogan su ekološka kriza, klimatske promene, zagađenje vazduha i svi problemi koji ih prate. To je i glavna tema Bitefa, pa će tako u prvom delu festivala dominirati ekološka kriza pa sve do posthumanizma, sveta u kome će postojati bolja ravnoteža između nas i prirode. To je tematska linija iz koje proističe i umetnička, jer ćemo u drugom delu preispitivati živo izvođačko prisustvo na sceni. Biće tu i robota, dronova, izvođačko telo će biti dekonstruisano, ispitivano i razgrađivano svetlosnim efektima, veštačkom inteligencijom i na druge načine- kazao je Medenica i najavio 14 predstava u glavnoj takmičarskoj selekciji.
Direktor Gete instituta Frank Bauman i ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Katrin Fodri izrazili su zadovoljstvo što mogu da podrže ovogodišnji Bitef i najavili predstave iz svojih zemalja.
Na ovogodšnjem, 54/55. Bitefu, u takmičarskom delu festivala biće prikazane predstave Living rum, Cement Beograd, Pluća, Klimatski plesovi, Neprijatelj naroda, Kaspar, Fjutur Forčun, Opčinio sam te, Višnjik u Višnjiku, Kao da kraj nije ni sasvim blizu, Konferencija odsutnih i Fleš u izvođenju pozorišnih trupa iz Srbije, Nemačke, Francuske, Belgije, Slovenije i drugih zemalja.
Izvor: ekapija