Nakon petomesečne pauze, koja je napravljena zbog aktuelne epidemiološke situacije, Centar za kulturu Požarevac počinje sa realizacijom programa, uz poštovanje svih propisanih mera.

Urednik Bojan Gačević, dir. Galina Perić i urednik Aleksandar Lukić

Na današnjoj konferenciji, na kojoj su govorili direktorka ove ustanove Galina Perić i urednici programa Aleksandar Lukić i Bojan Gačević, predstavljeni su programi za septembar. Publika će biti u prilici da vidi i neke projekcije filmova koji su ranije bili predviđeni za Letnji program, kao što je Festival muzičkog filma FEMUF. Neće izostati ni izložbe, kao ni književne večeri.

Već od subote, 29. avgusta, vrata CZK Požarevac biće otvorena za posetioce, ljubitelje likovne umetnosti, kada će biti otvorena izložba radova sa Likovne kolonije „TULBA 2020“ u Galeriji „Obojena svetlost“. Izložbu organizuje „Art krug PM“ Požarevac. U pitanju su radovi nastali ovog leta na Prvoj srpskoj likovnoj koloniji na daljinu, koja je zbog pandemije kovid 19 organizovana online, okupivši preko dvadeset umetnika iz gradova širom Srbije.

Prvi dan septembra obeležiće promocija knjige “Dodir vremena”, autora puk. Spasoja Čojića, jedna dokumentarna proza u najširem smislu reči. Promocija je zakazana za 19 sati u Maloj sali Centra za kulturu. Na promociji će govoriti, pored autora, reditelj Goran Marković i urednik programa Aleksandar Lukić.

Istog dana i u istoj sali, od 21 sat, počinje FEMUF, a prve večeri publika će moći da pogleda film „Dalida“. Festival muzičkog filma traje do 5. septembra, a osim „Dalide“, na programu su i filmovi „Električni orgazam za ljude iz budućnosti“, dokumentarni film Marije Vukić o 40. godina grupe Električni orgazam. Nakon projekcije filma biće organizovana tribina, na kojoj učestvuju autor Marija Vukić i Srđan Gojković Gile i koncert na gitari Srđana Gojkovića Gileta.

Treće večeri Festivala, biće prikazan dokumentarni film „Pavaroti“, o čuvenom operskom pevaču Lučanu Pavarotiju, a četvrto veče rezervisano je za još jedan dokumentarni film o frontmenu grupe „Кud idijoti“ – „Tusta“. Nakon filma, takođe će biti organizovana tribina. Gost večeri biće Sandra Rančić, umetnički direktor festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam. Festival zatvara film „Džulijet“. Sve projekcije su od 21 sat.

Ono što će, svakako, obradovati obožavaoce orkestara „Gvardija“ i „Novog zvučnog talasa“, jeste njihov zajednički koncert 15. septembra.

Kada je reč o pozorištu, 19. septembra u 12 sati, na Maloj sceni CZK, najmlađi sugrađani moći će još jednom da pogledaju predstavu „Kirija“, u izvođenju Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac i u režiji Slobodana Stepića. Nedelju dana kasnije, 26. septembra, u 12 sati ovaj studio izvešće „Stilske vežbe“.

Još jedno književno veče rezervisano je za 22. Septembar, od 19 časova – Promocija knjige „Tetanus“, autora Miloja Dončića.

Revija filmova sa festivala „Slobodna zona“, u okviru koje će biti prikazani filmovi „Okrug“, „Čovek koji se igrao sa vatrom“, „Selfi“, „Zvezda od 100 kila“ i „Moje neverovatno leto sa Tes“, publika će moći da gleda od 21. do 25. septembra, od 21 sat.

Svi programi su besplatni, osim komercijalnih bioskopskih projekcija.

Iz Centra za kulturu Požarevac napominju da će posetioci morati da se pridržavaju propisanih mera, pre svega na obavezno nošenje maski, poštovanje distance, korišćenje dezobarijera i sredstva za dezinfekciju na ulazu u salu Centra za kulturu. Na taj način pokazaćemo odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

Autor i foto: RTV „Biser“