Vreme provedeno u barovima ili restoranima ubedljivo najviše povećava rizik zaraze koronavirusom, objavili su francuski naučnici, a odmah uz to je i pozivanje prijatelja ili porodice u goste na hranu.

Ilustracija/Pixabay

Najnovije istraživanje predstavlja dodatni dokaz da su druženja i odlasci u restorane mnogo opasniji od drugih aktivnosti poput korišćenja javnog prevoza ili kupovine, piše francuska novinska agencija Afp.

Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku dok se Evropa i SAD nose s rastućim brojem obolelih od bolesti kovid 19 na početku sezone praznika koju uobičajeno obeležavaju zabave i porodična okupljanja.

Naučnici francuskog instituta Paster istražili su po kojim se faktorima poput profesije, načina privoza, mesta koja se obilaze, razlikuju osobe koje su se zarazile koronavirusom od onih koje nisu.

“Uočili smo da je povećani rizik povezan s odlascima u barove i restorane”, kazao je autor istraživanja Arno Fontane, epidemiolog i član naučnog veća koje savetuje vladu.

Treba, međutim, pomenuti da studija još nije prošla naučnu recenziju. Istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru tokom početnog razdoblja ograničenja kretanja, a potom i tokom strožih mera ograničenja u kojima su mnogi lokali delimično ili potpuno zatvoreni.

Fontane je kazao za AFP da je, zbog toga što barovi i restorani nisu radili na uobičajeni način, bilo teško precizno utvrditi njihovu ulogu u širenju bolesti i priznao je da je zatvaranje tih delatnosti osetljivo pitanje. Francuske kafane i restorani ostali su zatvoreni čak i nakon što su ranije ove nedelje na nivou čitave države ukinuta mnoga ograničenja.

Naučnici su u okviru istraživanja ispitali 3.400 osoba zaraženih koronavirusom i još 1.700 onih koji se nisu zarazili. Utvrdili su da su odlasci u restorane, barove ili teretane povezani s povećanim rizikom zaraze, dok korišćenje javnog prevoza i odlasci u radnje nisu povezani s povećanim rizikom.

Zdravstvene vlasti širom sveta savetuju ljude da izbegavaju zatvorene prostore u kojima su gužve, a sve je veće saglasje među naučnicima da se novi koronavirus može širiti u finim oblacima čestica poznatim kao aerosoli koji se akumuliraju u loše provetrenim prostorima.

Istraživanje koje je u septembru sproveo Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdilo je da su dvostruko veći izgledi da su odrasle osobe, pozitivne na koronavirus, bile u restoranu na rušku ili večeri u prethodne dve nedelje u odnosu na osobe s negativnim rezultatom na koronavirus.

U novembru, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, na restorane, teretane i kafiće otpadalo je najviše infekcija koronavirusom u SAD. Koristeći podatke mobilnih telefona 98 miliona ljudi, naučnici su utvrdili da je oko 10 odsto lokacija bilo povezano s više od 80 odsto slučajeva zaraze koronavirusom.

Francusko istraživanje koje je vodio Fontane nastojalo je odrediti različite okolnosti zaraze proučavanjem podataka zdravstvenog osiguranja o 25.600 zaraženih osoba. Utvrdili su da “ručkovi igraju središnju ulogu u tim zarazama” jer ljudi sede blizu jedni drugima bez maski.

Privatna okupljanja porodica i prijatelja glavni su izvor zaraze, kaže Fontane, nema razlike između ručka s prijateljima u svojoj kući i odlaska u restorane. Zato naučnici ističu važnost organizovanja takvih okupljanja na najsigurniji mogući način kako bi se tokom praznika zaštitile najranjivije grupe.

Izvor: Nova.rs