Izložba „Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj Banji 1942-1944“ koja prenosi fotografijama i arhivskim dokumentima svakodnevni život dece i njihovih staralaca, u izbegličkim domovima Mataruške Banje tokom Drugog svetskog rata otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 7. februara. Autorke izložbe su dr Ljubinka Škodrić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Mirjana Savić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo. Izložba predstvalja nastavak saradnje između muzeja iz Kraljeva i Požarevca.

Cof

Foto: GSU Požarevac

Tokom Drugog svetskog rata u okupiranu Srbiju su dolazili talasi izbeglica iz svih krajeva razorene Kraljevine Jugoslavije. Pristizanje velikog broja izbeglica nametnulo je nužnost njihovog organizovanog zbrinjavanja. U tu svrhu, 1941. godine je osnovan Komesarijata za izbeglice i preseljenike, pod čijim poroviteljstvom u Mataruškoj Banji 3. juna 1942. godine počinju sa radom Srpski izbeglički domovi za zbrinjavanje dece. Time je ovo popularno turističko mesto preobraženo u jedan od najznačajnijih i najaktivnijih humanitarnih centara u Srbiji. Od 1943. godine u sistem izbegličkih domova ulazi i Manastir Studenica, kao oporavilište za decu slabijeg zdravlja. Briga o deci bila je kompleksna i obuhvatala je smeštaj, ishranu, lečenje, školovanje, vaspitavanje dece i organizovanje njihovog slobodnog vremena. Gotovo sva deca su pristizala veoma bolesna, iscrpljena i izgladnela. Od početka juna 1942. godine do kraja novembra 1944. godine u Mataruškoj Banji utočište je pronašlo preko 3445 mališana, od kojih je 56, uprkos trudu lekara, podleglo posledicama bolesti.
Autorke ove izložbe smatraju da istorija detinjstva, kao i položaj i sudbina dece u ratu predstavljaju teme koje su poslednjih decenija prisutne i aktuelne u svetskoj istoriografiji, ali, nažalost, kod nas nisu dovoljno zastupljene. Obe su izrazile nadu da će knjiga i izložba koju su priredile predstavljati početnu osnovu i dalji podsticaj istraživanjima u tom pravcu.
Dr Ljubinka Škodrić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i autorka izložbe kazala je da je tokom istraživanja došlo do zaključka da staranje o izbeglicama nije bila ni politička ni ideološka tema, već jedan problem koji se ticao socijalnog staranja, tako su sve domaće, zaraćene strane u okupiranoj Srbiji, pokušavale da pruže podršku i daju svoju pomoć i doprinos. Mirjana Savić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo i autor izložbe, naglasila je da je ovo izložba o deci i o njihovom kompletnom zbrinjavanju u uslovima Drugog svetskog rata, što bi zaista bio poduhvat i u mirnodopskim uslovima. Izložbu je otvorio direktor Narodnog muzeja Požarevac dr Gordan Bojković koji je istakao koliko je važno negovati kulturu sećanja pri čemu se osvrnuo na period Drugog svetskog rata.
Program su upotpunili učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca izvevši muzičke tačke na harmonici (Jovan Petrović), flauti i gitari (Katarina Ničić, Dušan Rajić).

Izložba je otvorena do 28. februara, ulaz je slobodan.