U Narodnom muzeju Veliko Gradište, u sredu 14. jula, svečano je otvorena prva Galerija savremene umetnosti u ovom gradu.

Foto: RTV Biser

Ovom prilikom premijerno je predstavljen deo slika iz zbirke Muzeja, sakupljene na likovnim kolonijama u prethodne tri godine, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište.

“U Velikom Gradištu postoje tri tajna mesta, jedno je ulica popustljivosti sentimentalnim osećanjima, drugo mesto je kuća u koju je dolazila Milena i treće, mala hidrocentra na reci Pek. Kda se umore od postojećeg života, Gradištanci odu na ova tajna mesta, otvore vrata na dnu dvorišta i zauvek odu. Dva autora koja su zastupljena na ovoj izložbi, koja se premijerno večeras pokazuje kao deo muzejske zbirke, nisu više sa nama – Radojka Samardžija i Kemal Ramujkić. Nadamo se da će 12 izložbi godišnje, 120 izložbi za deset godina, omogućiti da ovo mesto, Galerija savremene umetnosti, ako ne postane tajno, ono bar kultno mesto, u kome će generacije imati jedan poseban čin viđenja, koje je fenomen sam po sebi i koji prevazilazi mišljenje, jer gledanje je stav koji je oslobođen bilo kakvog osuđivanja.“, poručio je direktor Muzeja mr Dragan Bogičić, zahvalivši Ministarstvu kulture i informisanja na nesebičnoj podršci kao i lokalnoj samoupravi koja je, kako je rekao, ovom prilikom pokazala da sprovodi u delo princip decentralizacije kulture u Republici Srbiji.

Izložbu je otvorito pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić, prenevši pozdrave potpredsednice Vlade i ministarke Maje Gojković čije ministarstvo je finansiralo obnovu ovog kultnog prostora.

“Dobra je prilika i lep gest Ministarstva da učestvuje u ovakvim, mogu slobodno da kažem “dobrim zahtevima“, rekao je Jokić. On je dodao i da je, nakon tridesetogodišnje priče o decentralizaciji u Srbiji, projektom “Gradovi u fokusu“ kojim je i ova galerija realizovana, ona postala realna i da je građani osećaju, a naročito oni koji žele da imaju kultlurne prostore, da i njihova deca mogu da žive pod kapom kulture, da se razvijaju, razvijaju svoju sredinu, budu bolji i oni i njihov grad.

Ministarstvo kulture i informisanja odvojilo je prošle godine oko 120, a ove 350 miliona dinara za ovakve projekte, kako je napomenuo Jokić, najvažnije projekte od opšteg interesa za Srbiju, za srpsku kulturu i za ljude koji žive i rade u kulturi, pogotovo u manjim sredinama, a koje će kroz ovu podršku imati priliku da pokažu da jesu male, ali da misle i sanjaju velike stvari.

“Čuvajte Veliko Gradište, razvijajte ga, to je suština jer ono jeste “veliko“ Gradište i nema mesta koje ima tako lepo ime koje inspiriše, da u svemu budete dobri i veliki.“, poručio je pomoćnik ministra uz nameru Ministarstva da se i ubuduće odazove na ovakve zahteve, naročito kada se vidi šta je urađeno i šta još može.

Otvaranje Galerije i ulaganje u kulturu ovog mesta podržalo je i rukovodstvo opštine na čelu sa predsednikom Draganom Milićem.

I kako je na početku rekao direktor Muzeja, zahvalivši prisutnima na dolasku, to “pokazuje da nismo izgubili sebe i postali zatočenici praznine koja postaje sve veća i veća. Otvaranjem Galerije savremene umetnosti u Velikom Gradištu možda poželimo da više šetamo malim, beznačajnim delovima Velikog Gradišta koje sa ovim galerijskim prostorom obuhvata i duhovni deo naše ličnosti“.

Izvor: http://velikogradiste.rs