U spomen parku ispred zgrade Opštine Malo Crniće svečano je otvoren 52. Festival dramskih amatera sela Srbije FEDRAS.
IMG-20231014-190329

Foto: RTV Biser

Direktor Centra za kulturu Nikola Tomić se zahvalio lokalnoj samoupravi i Ministarstvu kulture na podršci i istakao da je u ovako maloj sredini okupiti skoro rei stotine glumaca i organizovati 14 predstava veliki podvig.
IMG-20231014-182852

Foto: RTV Biser

Okupljenima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.
IMG-20231014-183421

Foto: RTV Biser

„FEDRAS je izraz one suštinske demokratičnosti srpskog društva, koja ne želi i ne razvija društvene podele, već teži ka istim mogućnostima za sve svoje građane, pa tako i mogućnosti da i naši seoski pozorišni amateri imaju priliku da na svom festivalu predstave širokoj publici svoja scenska dostignuća. Tako se i delom, a ne samo rečima, u našem društvu ostvaruju i kulturna decentralizacija i toliko važna komponenta svake strategije i vizije kulturnog razvitka, a to je učešće u kulturno – umetničkim aktivnostima ne samo urbanih, već i ostalih delova naše zemlje. U toj značajnoj misiji, verujem FEDRAS i Malo Crniće neće biti sami, već će u saradnji sa Ministarstvom kulture nastaviti da razvijaju manifestaciju zahvaljujući kojoj će i buduće generacije amatera ulaziti u čarobni svet pozorišta i umetnosti, čineći život srpskog sela i Srbije u celini i lepšim i boljim, rekao je Ivanović.
Festival je zvanično otvorio dramski umetnik Nebojša Dugalić rekavši da je još kao mali dečak dolazio ovde i igrao neke predstave.
IMG-20231014-190025

Foto: RTV Biser

„Pre dve godine posetio sam grob Srboljuba Mitića, vašeg divnog čoveka koga ste imali među sobom, koji je jedan od najrenesansnijih pojava u mom životu. Čovek koji je bio pesnik koga sasvim mirno mogu staviti uz jednog Njegoša i Nastasijevića. On je bio neka sublimacija njih dvojice, jedan od najvećih pesnika srpskog jezika sasvim sigurno. U bibiloteci koja nosi njegovo ime sam saznao koliko je Srba Mitić bio multitalentovan čovek. Tu sam saznao da je glumio, pisao pripovetke i drame i da je slikao. Upravo je ta renesansna ideja čoveka koji ume toliko da rodi i da stvori nešto što me je nadahnjivalo još od malih nogu. Kada sam dolazio video sam da ovde jedna vaša ulica nosi ime ovog festivala. Verujte da ne znam da bilo gde u svetu postoji neki grad i neko mesto, koje ima ulicu koja nosi ime festivala. Poželeo bih vam da što duže trajete i da imate svest o važnosti čuvanja ove tradicije, jer upravo ovakve stvari predstavljaju jedno najbolje negovanje rasadnika svih onih koji će odavde možda nastaviti neke svoje velike puteve“, kazao je Dugalić
Predsednik Opštine i Organizacionog odbora Festivala Mališa Antonijević istakao je da je po imenu Festivala prepoznatljivo i ime opštine Malo Crniće i da je FEDRAS zaslužan za dolazak velikog broja poznatih ličnosti iz sveta glume u ovu sredinu.
vlcsnap-2023-10-15-17h56m54s440

Foto: RTV Biser

„Pedeset i dve godine se na ovaj dan u plodnoj Stiškoj ravnici baš u vreme kada se beru vinogradi, kada se rod kukuruza smešta u čardake, kada priroda promeni boju i kada noći postanu hladnije, ubrzanim korakom uputimo ka sali koja je baš po ovom festivalu i dobila ime, sala FEDRAS-a. To je slika naše opštine ovih dana, to je slika ruralne sredine koja decenijama okuplja ne samo glumce amatere, već i druge umetnike, likovne stvaraoce i književnike koji će svakako upotpuniti sadržaj i opravdati postojanje ovog festivala. Smenjivale su se generacije i ljudi, dolazili su i odlazili glumci, ali je festival trajao i svakom godinom postajao sve mudriji, bogatiji u svom sadržaju, prestižniji, baš onako kako to i ide sa godinama. FEDRAS je prilika da se pokaže koliko su glumci napredovali u svojim ulogama i spremnosti da svojom glumom publiku od stanja smeha u predstavama komedije dovede do suznih očiju u dramama i tragedijama. Na žiriju je težak, ali lep zadatak da izaberu najbolje među najboljima i ponosnog nosioca ovogodišnje titule pobednika FEDRAS-a, istakao je Antonijević.
IMG-20231014-182550

Foto: RTV Biser

Na Svečanoj akademiji nastupili su orkestar Centra za kulturu Malo Crniće, pevačka grupa Arija, dok je stihove pesme „Svi moji preci“ govorio Stefan Pavlovski. Glumci OAP „Branislav Nušić iz Malog Crnića, Miroslav Milutinović i Valentino Oljača odigrali su scenu  iz predstave „Iza Božijih leđa“, a festivalsku zastavu podigli su polaznici škole glume.