Juče je u  Galerij Obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac otvorena tradicionalna Osmomartovska izložba „Ženama u čast“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“.

Foto: RTV Biser

Izložbu je otvorila Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“.

Foto: Draško Vujić

„Povodom Međunarodnog Dana žena, Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ realizuje tradicionalnu Osmomartovsku izložbu „Ženama u čast“. Ove godine na izložbi učestvuje 31 umetnik sa 38 izloženih radova.

Na ovoj izložbi dominantno je figurativno slikarstvo, kao što je to bilo, u određenoj meri, i na nekim prethodnim izložbama Udruženja. Što možemo sagledati kroz prizmu višedecenijske tendencije u umetnosti da se figuracija vrati na svoje mesto, ugroženo pojavom i jakim delovanjem nefigurativne umetnosti. Realistično prikazivanje bilo je cilj vizuelnih umetnosti od najranijih vremena do danas, samo je pitanje koliki mu je značaj u kom periodu pridavan.

Ovde imamo umetnike koji nam se u zavisnosti od svog senzibiliteta predstavljaju različitim načinima izražavanja. Oni korišćenjem likovnih elemenata od kojih figurativno slikarstvo zavisi i na kojima je bazirano, uključujući, boju, oblik, liniju, perspektivu, volumen, stvaraju utisak ili iluziju oblika i prostora u narativnim prikazima. Oni teže realizmu koji predstavlja utisak stvarnosti.

Međutim, ne možemo a da ne pomenemo nekoliko slikara mlađe generacije, koji su ostali dosledni svom savremenom pristupu i novim formama izražavanja.

Moramo primetiti da je povod izložbe inspirisao mnoge umetnike, pa su oni dali svojevrstan omaž ženi i njenoj lepoti.

Ovom izložbom obeležavamo 8. mart Dan žena i odajemo priznanje ženi za njen doprinos čovečanstvu. Mnoge naše sugrađanke ostavile su svoj neizbrisiv trag u istoriji umetnosti u oblasti kojom su se bavile. Večerašnje otvaranje izložbe poklapa se sa obeležavanjem datuma smrti Milene Pavlović Barili, jedne od naših najznačajnijih umetnica, čije ime nosi i naše Udruženje. Izražavamo zahvalnost i svim ženama koje su od osnivanja pa do danas, dale veliki doprinos radu Udruženja. Svojom kreativnošću, zalaganjem i radom unapređuju razvoj umetnosti u našoj sredini i širenju kulture uopšte.

Pozivam naše sugrađanke, kao i sve ostale ljubitelje umetnosti da 8. marta ili bilo kog drugog dana u toku trajanja, posete izložbu i uživaju u delima koja im ovom prilikom posvećujemo.“

– Najpre je izražena zahvalnost domaćinu, direktorki Galini Perić i kolektivu Centra za kulturu Požarevac, u čijoj se Galeriji obojene svetlosti izložba realizuje.
– Zahvalnost direktorki Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Karolini Sprečaković, kao i Mariji Veljković, pomoćnici direktorke, na saradnji.
– A zatim zahvalnost talentovanim učenicima Ekatarina Vlašković i Tadiji Živanoviću, koji su svojim nastupom večeras oplemenili atmosferu.
– Zahvalnost svim prisutnima i onima koji nisu, a učestvovali su u realizaciji izložbe.