Juče 29.08.2022. godine, u prostorijama Opštine Žagubica potpisan je  Javni ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti javnog linijskog gradsko-prigradskog prevoza putnika na teritoriji te opštine za period od narednih 10 godina, između Opštine Žagubica i kompanije Arriva Litas. Ovaj Ugovor je prvo javno privatno partnerstvo za linijski drumski prevoz putnika na teritoriji Braničevskog okruga i samim tim značajan je za obe strane.

Foto: Opština Žagubica

 

Saradnja kompanije Arriva i Opštine Žagubica traje decenijama unazad i  verujemo da smo sve vreme bili pouzdan i lojalan partner. Upravo ovaj model osmišljen je da zaštiti kakojavni interes tako i private kompanije kao izvođača. Privilegovani smo što smo upravo mi deo ovog prvog javno privatnog partnerstva, istakao je Negoslav Jovanović, director kompanije Arriva Litas.

Foto: Opština Žagubica

Prevoz će se obavljati na 10 linija i to Žagubica AS – Laznica – Selište, Žagubica AS-Suvi Do, Žagubica AS – Milatovac, Žagubica AS-Vukovac S – Jošanica, Žagubica AS-Izvarica S – Ribare, Žagubica AS – Izvarica R – Ribare, Krupaja – Milanovac – Sige – Krepoljin, Krepoljin – Medveđica–Bliznak, Žagubica AS – Krepoljin – Krupaja i Osanica – Žagubica AS. Prevoz se obavlja sa vozilima minimum standarda EURO 5.

Jovanović je dodao da za kompaniju koja se bavi prevozom putnika ovo mnogo znači, s obzirom da se neće gubiti vreme na administraciju iznova svake godine i konkurisanje, već će najveći focus biti na tome kako da se pruži ali i unapredi usluga koja se pruža korisnicima.

Imamo postavljen cilj, strategiju i viziju za narednih 10 godina a to je zadovoljan krajnji korisnik sa konstantnim unapređenjem usluga koje pružamo. Pored toga, kroz ovaj model saradnje, omogućeno je i partneru, u ovom slučaju lokalnoj samoupravi  da ima bolji nadzor i praktično kontrolni mehanizam sve vreme trajanja Ugovora“ ,dodao je Jovanović.

U Opštini Žagubica, na 760 km², u 18 naselja, po popisu iz 2011. godine živi 12.737 stanovnika. U starosnoj strukturi stanovništva dominiraju radon sposobni sa oko 59%, na starije otpada oko 28%, dok su mladi zastupljeni sa oko 13%. Prema rečima predsednika Opštine Žagubica, Safeta Pavlovića, iako razuđena teritorija, prevoz je do sada funkcionisao dobro, a veruje da će u narednom period funkcionisati još bolje i da će međusobna saradnja biti još delotvornija i stalno unapređivana.

Podizanje kvaliteta života stanovništva,  je jedan od prioriteta razvoja Opštine Žagubica i ubeđeni smo da će ovaj novi model saradnje,kroz javno-privatno partnerstvo,učiniti kvalitetnijim javni prevoz putnika u našoj sredini i time podići kvalitet života, na opšte zadovoljstvo i dobrobit naših građana“, posebno je istakao Safet Pavlović.

Ugovor o prevozu potpisan je 29.08.2022. godine, u prostorijama Opštine Žagubica, a primena Ugovora, odnosno prevoz počinje da se realizuje već od 1. septembra. Informacije o redu vožnje dostupne su na AS Žagubica.