Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da se broj prosvetara koji su zaraženi ili u izolaciji zbog sumnji da su zaraženi korona virusom udvostručio u protekle dve nedelje, odnosno da desetina svih zaposlenih odsustvuje sa posla zbog COVID-19. 

Ilustracija/Pixabay

USPRS je naveo danas da je pre dve sedmice nešto više od 2,5 procenata zaposlenih u prosveti bilo zaraženo korona virusom i da je isto toliko zaposlenih bilo u izolaciji.

Prema njihovim saznanjima, u petak 18. decembra, blizu šest procenata prosvetara je bilo zaraženo, a nešto manje od četiri odsto se nalazi u izolaciji, ukupno 3.000 osoba.

„Da li su prethodne dve sedmice ostvarile svoju svrhu i koju, treba pre svega da kaže Krizni štab, koji nas nikada i nije konsultovao u vezi sa podacima. Imaju li oni svoje brojke ili nemaju, to ne znamo, ali je jasno da smo previše rizikovali, jer je ovih 3.000 ljudi, zarazilo još duplo toliko, što svojih ukućana, što djaka, što roditelja svojih djaka“, navedeno je u saopštenju.

USPRS je još jednom zbog trenutne situacije apelovao da se od ponedeljka ne drže roditeljski sastanci, već da o ocenama svoje dece roditelji budu obaveštevani onlajn.

Autor: Nova ekonomija