Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović održao je konferenciju za medije povodom izbijanja požara na gradskoj deponiji. On je ovom prilikom izjavio da životi i zdravlje građana nisu ugroženi, i da je sreća što je samo došlo do površinskog paljenja, da požar nije bio dubinski.

Foto: pozarevac.rs

Požar je izbio u subotu ujutru sam požar je lokalizovan u subotu a u nedelju je lokalizovan i dim. Gradonačelnik se zahvalio ovom prilikom svima koji su učestvovali u gašenju požara sa ljudstvom i mehanizacijom. Posebnu zahvalnost je uputio radnicima javnih preduzeća sa teritorije Grada Požarevca, svim privatnim firmama koje su dale svoju mehanizaciju, Elektroprivredi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, vatrogasnim jedinicama Požarevca, Petrovca na Mlavi i Smedereva.

Vanredna situacija na delu teritorije Grada Požarevca, deponija Jeremino polje, je proglašena kako bi Štab za vanredne situacije mogao da angažuje mehanizaciju drugih organizacija.

Vanredna situacija nije proglašena zbog ugroženosti života i zdravlja građana već pravne mogućnosti angažovanja dodatnih kapaciteta za gašenje požara.

Kada je u pitanju dalje rešavanje problema gradonačelnik je rekao da se radi projekat za izgradnju deponije kod Kličevca. To zemljište pripada Republici Srbiji i biće poklonjeno gradu.

Istraživanjem je utvrđeno da nema podzemnih voda, od samog Kličevca je udaljeno 3 kilometra što je više nego što je propisano, sa druge strane je brda od samog mesta, postoji infrastruktura, zemljište je opasano šumom i ono što je najvažnije buduća deponija biće izgrađena po svim evropskim standardima sa odgovarajućom infrastrukturom i objektima koji su neophodni.

Prema analizama vazduha koje je radio požarevački Zavod za javno zdravlje on je ispravan i u odgovarajućim parametrima.

Izvor: pozarevac.rs