Prvi Međunarodni festival folklora „Stig fest“ održan je u Malom Crniću, od 25. do 27. juna 2021. godine. Organizatori, Opština Malo Crniće I Centar za kulturu posvećeni podsticanju unapređenja muzike, kulture, narodnog plesa, pesme, razmene culture, umetnosti i talenta ugostili su lokalne, ali i inostrane folklorne ansamble.

Foto: RTV Biser

U petak, 25. Juna, u Batuši kod Doma kulture otvoren je prvi Međunarodni festival folklora „Stig fest, gde su folklorni ansambli iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Kostolca pokazali svoje igračko umeće. Pored domaćina, folklornog ansambla opštine Malo Crniće publici su se predstavili i najmlađi zaljubljenici u folklor, podmladak ansambla.

Drugo festivalsko veče, koje je održano na stadionu malih sportova u Malom Crniću, obeležila su dostignuća domaće i međunarodne folklorne scene, a domaćin, Folklorni ansambl Opštine Malo Crniće premijerno je izveo igre i pesme Stiga, po kome i sam festival nosi naziv. Nakon programa za sve posetioce koncert je održao Renato Henc.

U nedelju, 27. juna od 16 časova, na jezeru kod manastira Zaova, održana je revija narodnih nošnji, gde su se videli tradicionalni kostimi izuzetne lepote koje predstavljaju bogato nasleđe naše zemlje, ali i gostiju. Nakon revije učesnici festivala, ali i okupljeni građani zabavljali su se  uz pena parti.

Tako je opština Malo Crniće na tri dana postalo mesto okupljanja folklornih ansabala iz raznih zemalja, a ova manifestacija poslužila kao most od jednog naroda do drugog, od jednog čoveka do drugog, gde su svi bili dobrodošli.

Autor: RTV Biser