Први Међународни фестивал фолклора „Стиг фест“ одржан је у Малом Црнићу, од 25. до 27. јуна 2021. године. Организатори, Општина Мало Црниће И Центар за културу посвећени подстицању унапређења музике, културе, народног плеса, песме, размене цултуре, уметности и талента угостили су локалне, али и иностране фолклорне ансамбле.

Foto: RTV Biser

У петак, 25. Јуна, у Батуши код Дома културе отворен је први Међународни фестивал фолклора „Стиг фест, где су фолклорни ансамбли из Бугарске, Македоније, Црне Горе и Костолца показали своје играчко умеће. Поред домаћина, фолклорног ансамбла општине Мало Црниће публици су се представили и најмлађи заљубљеници у фолклор, подмладак ансамбла.

Друго фестивалско вече, које је одржано на стадиону малих спортова у Малом Црнићу, обележила су достигнућа домаће и међународне фолклорне сцене, а домаћин, Фолклорни ансамбл Општине Мало Црниће премијерно је извео игре и песме Стига, по коме и сам фестивал носи назив. Након програма за све посетиоце концерт је одржао Ренато Хенц.

У недељу, 27. јуна од 16 часова, на језеру код манастира Заова, одржана је ревија народних ношњи, где су се видели традиционални костими изузетне лепоте које представљају богато наслеђе наше земље, али и гостију. Након ревије учесници фестивала, али и окупљени грађани забављали су се  уз пена парти.

Тако је општина Мало Црниће на три дана постало место окупљања фолклорних ансабала из разних земаља, а ова манифестација послужила као мост од једног народа до другог, од једног човека до другог, где су сви били добродошли.

Аутор: РТВ Бисер