Održan drugi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište za period 2023-2033 godina

U opštini Veliko Graidšte juče je organizovan drugi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište za period 2023-2033 godina, u okviru javne rasprave o Nacrtu plana razvoja.

Foto: velikogradiste.rs

Pored predsednika opštine Dragana milića, predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca i generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština Nikole Tarbuka, sastanku su prisustvovali i predstavnici Opštinske uprave, javniih ustanova i preduzeća, privrede, nevladinih organizacija i omladine.

Nacrt Plana razvoja izrađen je u prethodnom periodu, od strane Opštinskog tima zaduženog za izradu Plana razvoja, u okviru Programa „EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, uz podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), a kroz proces konsultacija sa tematskim radnim grupama.

“Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim ovde, u zgradi opštine, pogotovo danas kada razgovaramo o jednom od, možemo da kažemo, čak najznačajnijem dokumentu o radu i razvoju opštine“, rekao je predsednik Milić, ujedno zvanično otvorivši dvadesetodnevnu javnu raspravu Plana razvoja opštine Veliko Gradište.

“U samom Planu akcenat je stavljen na ekonomski razvoj kroz mere koje doprinose razvoju turizma i poljoprivrede kao osnovnim privrednim granama, ali i unapređenje malih i srdnjih preduzeća u cilju stvaranja poslovnog okruženja i smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji opštine Veliko Gradište, socijalna zaštita, briga o porodici i mladima i u samom vrhu prioriteta to je borba za povoljniju demografsku sliku opštine Veliko Gradište“, naglasio je Milić, ukazavši i na izgradnju i konstrukciju komunalne i saobraćajne infrastrukture, unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije kao i unapređenje sistema dobrog upravljanja.

Kako je rekao, neke od aktivnosti se već i realizuju – marina, pristan u Ramu, biciklistička staza Ram-Zatonje, mere za ublažavanje posledica klimatskih promena, mere energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, podrška porodici i deci kroz Školu roditeljstva, zaštita Srebrnog jezera i drugo.

Ovom prilikom on je zahvalio Radnoj grupi, Evropskoj uniji i Stalnoj konferenciji gradova i opština koji su učestvovali u izradi Plana.

Izrazivši zadovoljstvo što je ponovo i sa dobrim razlogom u Velikom Gradištu, generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk zahvalio je partnerima iz opštine na organizaciji Foruma.

“Kao što je već navedeno, optina Veliko Gradište i naša organizacija imaju brojne zajedničke aktivnosti, a tokom ove godine ključno je svakako ono na čemu radimo u okviru programa Exchange 6 koji finansira Evropska unija, a sprovodi naša organizacija, u saradnji sa ključnim partnerima kao što su Ministarstvo finansija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije. U okviru ove zajedničke inicijative, naša organizacija nastavlja višegodišnji rad sa lokalnim vlastima u Srbiji na unapređenju procesa planiranja i realističnog finansiranja prioriteta lokalne samouprave. Okosnica programa Exchange 6 jeste pružanje stručne podrške gradovima i opštinama u razvoju srednjoročnog planiranja, kapitalno budžetiranje i transparentno upravljanje budžetom i finansijsko upravljanje kontrole i interne revizije.

Tarbuk je naveo i da SKGO trenutno, kroz program Exchange 6, podržava 32 lokalne samouprave i u postupku je finalnih priprema podrške za još 28 lokalnih samouprava u Srbiji. Takođe, on je istakao da je opština Veliko Gradište jedna od 12 lokalnih samouprava kojima SKGO trenutno pruža ovu vrstu podrške, a koja je zaslužena na osnovu kvalitetne podnete prijave te da je Veliko Gradište bilo aktivno i u ranijim fazama programa koje finansira EU.

Nacrt Plana razvoja opštine Veliko Gradište 2023-2033, prisutnima je predstavila Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, upoznavši ih, ujedno, sa aktivnostima Konsultativnog tima i radnih grupa u izradi Nacrta.

Tom prilikom istaknuto je da je definisana vizija Plana razvoja da opština Veliko Gradište 2033. godine bude prepoznatljiva turistička destinacija, savremena, zdrava, čista, ekonomski razvijena, poljoprivredno osnažena opština i socijalno odgovorna prema svojim građanima.