Evropska unija dodeliće 1 mil EUR pomoći za preduzetnike, fizička lica i poljoprivredna gazdinstva koji se bave turizmom u 12 opština u istočnoj Srbiji na konkursu koji je otvoren do 21. jula, sa ciljem da se ublaže ekonomske posledice krize nastale zbog pandemije korona virusa, objavio je u sredu EU info centar.

Ilustracija/Pexels

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja sa teritorija Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Kako je istaknuto, ovim sredstvima EU pruža podršku lokalnom privatnom sektoru, kako bi se poboljšao kvalitet turističkih usluga u ovom kraju i region promovisao kao bezbedna i atraktivna turistička destinacija.

Zainteresovani mogu da konkurišu za sredstva kako bi modernizovali smeštajne i ugostiteljske objekte, suvenirnice i druge turističke sadržaje.

Precizirano je da to obuhvata, ali ne isključivo, troškove za renoviranje, adaptaciju, proširenje i unapređenje kvaliteta objekata, nabavku neophodne opreme.

Može se konkurisati i za sredstva koja će omogućiti uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga, novih prodajnih kanala, kao i za promotivne aktivnosti.

Više informacija o uslovima konkursa, kao i konkursna dokumentacija mogu se pronaći OVDE.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansira EU, a sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Autor: eKapija